Blodtryksmålere

Cirka 1 million danskere har forhøjet blodtryk. Du kan nemt holde øje med dit eget blodtryk med en blodtryksmåler til hjemmebrug. Vi anbefaler, at du kun bruger blodtryksmålere, der er klinisk testet og godkendt. Hos os er det enkelt, for vi har kun blodtryksmålere, som er klinisk testet og godkendt. Vi har løbende gode tilbud på blodtryksmålere.

Yderligere information:
Hvordan virker en blodtryksmåler? | Valg af manchetstørrelse til blodtryksmåler | Hvordan måler man blodtrykket? 

18 Produkt(er)

Alt du skal vide om blodtryk og blodtryksmålere

Forhøjet blodtryk kan sjældent mærkes, men alligevel kan det føre til hjertekarsygdomme. Derfor er det vigtigt, at man regelmæssigt får målt sit blodtryk, og heldigvis er det en nemt selv at gøre. Alt, du skal bruge, er en klinisk testet blodtryksmåler.

Et blodtryksapparat giver dig muligheden for at måle dit blodtryk i ro og mag i dit eget hjem. Du kan anvende dit blodtryksapparat lige når det passer dig uden at du behøver at besøge din læge. Et blodtryksapparat giver dig derved den optimale mulighed for selv at overvåge dit blodtryk, således at du kan konsultere en læge, hvis dit blodtryk begynder at ændre sig.

Der er flere gode pålidelige mærker på markedet for blodtryksapparater, herunder Omron og Microlife som nok er de mest kendte brands. Den anvendte teknologi har udviklet sig i retning af endnu højere præcision og pålidelighed gennem de seneste ti år, hvilket blandt andet har betydet at de automatiske blodtryksapparater nu bruges regelmæssigt på landets sygehuse og hos de praktiserende læger.


Hvad er blodtryk?

Blodtrykket siger noget om, hvor hårdt ens hjerte arbejder. Jo større kraft, hjertet trækker sig sammen med, jo højere bliver blodtrykket. Hjertets placering i midt i brystet bag brystbenet, men dets asymmetriske form giver det kraftigste hjerteslag mod venstre side af kroppen.
Rent teknisk er blodtrykket et udtryk for blodets tryk på blodårernes vægge, og man skelner typisk mellem det systoliske blodtryk og det diastoliske blodtryk.

  • Det systoliske blodtryk er det tryk, hjertet arbejder med, når det trækker sig sammen.
  • Når hjertet så slapper af mellem to sammentrækninger, falder trykket igen. Det tryk, der kan måles dér, kaldes for det diastoliske blodtryk.

Blodtrykket er ikke en konstant størrelse. Det svinger alt efter omstændighederne, og anstrenger du dig eksempelvis gennem arbejde eller motion, eller tager du et iskoldt brusebad, så stiger blodtrykket. Herefter, når du slapper af igen, vil blodtrykket falde og være allerlavest, når du sover.

Hvis du døjer med at blodtrykket falder meget, når du skifter fra siddende til stående stilling, kan du evt. bruge kompressionsstrømper, der giver tryk på den nederste del af benene og bidrager til at føre blod og væske væk fra benene.



Hvad er et normalt blodtryk - hvad skal blodtrykket være?

Et normalt blodtryk er typisk defineret ved, at det systoliske tryk ligger i intervallet 100-140 og det diastoliske tryk i intervallet 60-90. Blodtrykket skal optimalt set måles efter ca. 5 minutters hvile, og uden at man har røget tobak eller drukket kaffe umiddelbart inden. Med alderen vil nogle opleve, at blodtrykket stiger, og det er ikke unormalt at have et systolisk blodtryk på omkring 150 i 70 års-alderen. Hvor blodtrykket skal ligge kan altså ændres med alderen.


Hvornår er blodtrykket for højt?

Den generelle anbefaling er, at det systoliske blodtryk er under 140, og at det diastoliske blodtryk er under 90. Det betyder, at hvis blodtrykket er over 140/90, så er det forhøjet. I tilfælde af forhøjet blodtryk kan det være en god ide at få blodtrykket kontrolleret hos sin læge.

Forhøjet blodtryk kaldes også for hypertension, hvilket betyder, at trykket i kroppens pulsårer er højere end det normale. Ved hjælp af sund kost, rygestop, mindre alkohol og mere motion kan man selv gøre meget for at modvirke forhøjet blodtryk.

Det er normalt for gravide, at have et let forhøjet blodtryk.


Hvordan virker en blodtryksmåler?

En blodtryksmåler giver dig mulighed for at måle dit blodtryk i ro og mag i dit eget hjem. Du kan anvende din måler lige, når det passer dig, uden at du behøver at besøge din læge. Blodtryksmåleren giver dig altså den optimale mulighed for selv at overvåge dit blodtryk, hvorefter du kan kontakte din læge, hvis dit blodtryk er begyndt at ændre sig.

Blodtrykket måles med en blodtryksmåler, der blandt andet består af en manchet, der kan pustes op ved hjælp af en luftpumpe. Der findes både fuldautomatiske blodtryksmålere og elektriske blodtryksmålere, hvor man selv skal puste manchetten op. Dén handling kan være besværlig og samtidig medføre en lille stigning i blodtrykket. Det kan derfor ikke anbefales at vælge den type. Den fuldautomatiske blodtryksmåler er den bedst egnede til hjemmebrug.

Den rigtige manchetstørrelse
Hvis du bruger en manchet, der har den forkerte størrelse, vil det påvirke resultatet, og målingen vil ofte ikke være til at regne med. Det er derfor vigtigt, at du vælger en manchetstørrelse, der passer lige nøjagtig til din statur. Mål omkredsen af din overarm ved midtpunktet mellem din albue og din skulder og brug skemaet nedenfor til at finde den manchetstørrelse som passer dig.

Blodtryksmålere, der måler på overarmen, bliver regnet som de mest pålidelige, og derfor sælges der også flest af denne type. Det er vigtigt at måle omkredsen af din overarm for at kunne vælge den helt rigtige blodtryksmåler, da manchetstørrelsen varierer på de enkelte modeller.

Hjemmeblodtryksmåling vejledning
Er du i tvivl om, hvordan du måler dit blodtryk? Måling af blodtryk på den rigtige måde er uhyre vigtigt og ved  hjemmeblodtryksmåling er det op til dig at måle korrekt. Læs brugsvejledningen grundigt igennem inden brug eller få hjælp hos dine læge.


Kalibrering af blodtryksmåler
Tænker du nogensinde "er min måler god nok?". En blodtryksmåler til hjemmebrug kræver vedligeholdelse ligesom alt andet medicinsk udstyr. Køber du en fuldautomatisk blodtryksmåler, bør du sende den til kontrol mindst hvert andet år. Ved kalibrering tester man, om blodtryksapparatet forsat måler korrekt. Hvis du derhjemme mistænker din blodtryksmåler for at måle forkert, kan du læse vejledningen grundigt igennem for at se, om du selv kan gøre noget. Få tjekket din blodtryksmåler og send den til kalibrering, hvis den har været udsat for slag eller fald på gulvet.



To typer af blodtryksmålere

Til overarmen
Blodtryksapparater som måler på overarmen har traditionelt været mest pålidelige og der sælges derfor også flest af denne type blodtryksapparat. Det er vigtigt at måle omkredsen af din overarm med henblik på at vælge det rigtige blodtryksapparat (manchetstørrelsen varierer på de enkelte blodtryksapparater).

Til håndleddet
Blodtryksapparater som måler på håndledet er blevet langt mere præcise over de sidste 5 år og de betragtes nu generelt som næsten lige så præcise som overarms blodtryksapparater. Et blodtryksmåler til håndled er meget let at anvende, men der er vigtigt, at apparatet holdes i samme højde som hjertet når målingen foretages for at opnå en præcis måling.

Hos Med24 anbefaler vi et blodtryksapparat, der måler på overarmen, såfremt du vil have den højeste nøjagtighed ved målingen!


Valg af manchetstørrelse til blodtryksmåler - hvad er en manchet?

Måling (cm) Måling (inches) Manchetstørrelse
18-22 cm 7.1-8.7” Small
22-32 cm 8.8-12.8” Medium
32-45 cm 12.8-18” Large

En manchet er det omslag, du putter rundt om din arm i forbindelse med blodtryksmåling. De fleste blodtryksmålere kommer med en medium manchet. Det kan derfor være nødvendigt at tilkøbe en small manchet, hvis det er denne størrelse, der passer. Har du store overarme, vil en manchet i størrelse large være passende.


Hvordan måler man blodtryk? Trin for trin guide

Dit blodtryk bliver let påvirket. Der er derfor en række ting, du bør være opmærksom på i forbindelse med, at du måler blodtrykket:

Foretager du målingen om morgenen, skal det helst foregå inden, du spiser morgenmad og drikker kaffe. Gør det evt. som det første, når du vågner. Det samme gælder om aftenen. Mål blodtryk inden aftensmaden,

  • Du må ikke have røget den sidste halve time inden målingen
  • Gå på toilettet inden du foretager målingen, da en fyldt blære kan påvirke dit blodtryk
  • Målingen skal foregå i rolige omgivelser og ved stuetemperatur.

Sæt dig i en stol med god rygstøtte og lad armen hvile på armlænet eller et bord. Placer din arm og blodtryksmanchetten i højde med dit hjerte og fastgør manchetten et par centimeter over albuebøjningen, så der er lidt luft mellem manchetten og armen. Spænd den herefter fast til armen, så den sidder tæt – dog uden at stramme. Slap af i kroppen – gerne i fem minutter – inden du begynder at måle dit blodtryk. Under målingen bør du sidde helt stille og forholde dig tavs.

Ved hver måling bør du måle dit blodtryk tre gange med to minutters mellemrum.



Hvad koster en blodtryksmåler?

blodtryksmåler med24

Der er mange forskellige blodtryksmålere på markedet, og derfor er det også umuligt at sige, hvad en blodtryksmåler koster.
Der er imidlertid et par ting, der er vigtige at holde for øje, inden du foretager et køb.

Ført og fremmest bør du vælge en blodtryksmåler, der er klinisk testet og godkendt. Blandt de ofte billigere blodtryksmålere, som ikke er klinisk testede, er der flere, der er upræcise, og hos Med24.dk har vi derfor valgt udelukkende at markedsføre klinisk testede blodtryksmålere fra anerkendte producenter.

Når du vælger blodtryksmåler, er det desuden vigtigt, at du er opmærksom på apparatets funktioner. Hvis I f.eks. er to brugere i familien, bør I vælge et apparat, der har to separate hukommelser, ligesom at manchetstørrelsen skal kunne passe jer begge. Herudover bør du lægge mærke til, om apparatet har MAM-teknologi (særlig målefunktion) og AFIB-teknologi, der kan opdage hjerteflimmer – en særlig hjerterytmeforstyrrelse, der kan øge risikoen for blodpropper i hjernen. Blodtryksmålere med denne funktion kan anvendes til at screene for, om man er i risikogruppen for netop blodpropper i hjernen.

Der er flere pålidelige producenter på markedet for blodtryksmålere, hvoriblandt Microlife blodtryksmåler, Omron blodtryksmåler og Beurer blodtryksappart formentlig er de mest kendte. Måleteknologien har gennem de seneste 10 år udviklet sig i retning af endnu højere præcision og pålidelighed. Dette har blandt andet har betydet, at de automatiske blodtryksmålere nu bruges regelmæssigt på landets sygehuse og hos de praktiserende læger.

Hos Med24.dk forhandler vi et bredt udvalg af klinisk testede blodtryksmålere – blandet andet fra Microlife blodtryksmåler, Omron blodtryksmåler og Beurer blodtryksmåler. Derudover er Braun blodtryksmåler også populær. Har du spørgsmål til de forskellige modeller, eller andre af vores produkter, er du altid velkommen til at kontakte kundeservice, der står klar til at hjælpe dig godt på vej.


Hvor kan man købe en blodtryksmåler?

Hvis du skal købe en klinisktestet og godkendt blodtryksmåler, at det en god idé at købe den hos Med24.dk eller at købe blodtryksmåleren ved apoteket. På trods af at Med24.dk ikke er et onlineapotek, har vi farmakonomer ansat, som kan rådgive og guide dig til købet af et blodtryks apparat. Det samme kan farmakonomerne på apotekerne, ligesom din læge også kan rådgive dig til købet af en blodtryksmåler.

Hjerteforeningen blodtryksmålere
Hos Hjerteforeningen kan du læse mere om, hvilke blodtryksapparater Hjerteforeningen anbefaler. Korrekt måling af blodtryk er vigtigt, så du bør kun købe dem bedste blodtryksmåler.

pil til toppen med24

Fri fragt over 349 kr.

Til DAO PakkeShop & med DAO Hjemmelevering

14 dages fortrydelse

14 dages fortrydelsesret fra den dag du modtager varen. (Gælder ikke håndkøbslægemidler)

Medlemsbonus

Du opsparer bonus hver gang du handler i shoppen.

Kundeservice

Kontakt os på tlf. +45 7199 9817 eller pr. e-mail info@med24.dk.

Gør som 300.000 andre!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få adgang til eksklusive rabatkoder, kampagner, produktnyheder og eksperttips til en sund livsstil.