Kanel

Den aromatiske og velduftende kanel minder dig måske om risengrød med kanelsukker, juletræer og sne uden for vinduet. Faktisk har kanel mange andre anvendelsesmuligheder og gode egenskaber, der fortjener at blive brugt året rundt 

Hvad er kanel? | Kanelsorter | Opskrifter med kanel | Er kanel farligt? | 25 år & kanel | Fordele ved kanel | Kosttilskud & te 

14 Produkt(er)

Hvad er kanel?

kanel i kop

Kanel kommer fra inderbarken på et kaneltræ - også kaldt cinnamomum. Træet er 10-15 meter højt og vokser oftest i Sri Lanka. Kaneltræerne bliver også dyrket på bl.a. Sumatra, Java og i Brasilien. Mange foretrækker dog den srilankanske kanel, som er let at genkende. Barken er meget blød med en karakteristisk duft og smag.

 Faktisk kan du nemt tygge på denne type kanel. Selvom duften er stærk, er den dog også blid og rund. Smagen af kanel er også varm og aromatisk med en hvis sødme. Smagen og duften af kanel forbinder mange med bagning, hvor det ofte bliver brugt i kager som kanelsnegle, kanelsnurrer og kanelgifler.  


Kanelsorter - Ægte kanel, cassiakanel eller hel kanel?

Der findes forskellige kanelsorter, der hver især kan bruges i forskellige ting. Nogle har en fremtrædende og mere gennemtrængende smag, mens andre er mere afdæmpede. 

Ceylonkanel

En af de bedste kanelsorter er ceylonkanel, der også er kendt som ægte kanel. Denne type kanel er af høj kvalitet, og prisen er derfor også herefter. Ægte kanel er meget aromatisk med stor elegance og smag. Denne type kanel er perfekt til bagning og madlavning, hvor kanelen er i fokus. Den stærke smag og duft kommer fra et stof i kaneltræet, som hedder cinnamaldehyd. 

Cassiakanel

Cassiakanel er ofte billigere end den klassiske ceylonkanel, men er dog også mildere. Den lidt mere nøddeagtige smag gør den velegnet til bagværk eller retter, hvor kanelen ikke skal for fremtrædende. Cassiakanel er en af de mest almindelige former for kanel, og firmaer som Urtekram og Biogan sælger cassiakanel i form af stødt kanel. 

Hel kanel

Til jul finder du ofte hel kanel i juledekorationer, men kanelstængerne kan også bruges i gryderetter, grød, varmedrikke og desserter som et lækkert twist. Kanel går fremragende med krydderier og smage om ingefær, kardemomme og andre kraftigt smagende produkter. Køber du hel kanel af cassiakanel, er den meget hårdere end ægte kanel. 

Næringsindhold i kanel

Kanel har 240-250 kalorier pr. 100 gram og indeholder desuden kalcium, protein, natrium, fedt og kulhydrater. Du vil oftest spise kanel i små mængder, og derfor vil kanel ikke fylde meget i dit samlede, daglige kalorie indtag. 


Opskrifter med kanel - Spis kanel året rundt!

Kanel kan bruges i en lang række opskrifter, da krydderiet fungerer fantastisk med en masse andre fødevarer. I vores eget artikelunivers kan du finde opskrifter med kanel og inspiration til, hvilke overraskende steder du også kan bruge krydderiet. Havde du måske tænkt på, hvordan kanel gør sig fantastisk i dine DIY duftpinde til juletid? Her kan kanel skabe den perfekte julestemning, som de fleste af os elsker. 

Du kan også give din bulletproof kaffe, også kendt som keto kaffe, et ekstra skud med kanel. Keto er de sidste år blevet en populær kost til vægttab. Her forsøger man at skrue op for sin fedtforbrænding ved at spise så få kulhydrater som muligt. Du kan læse meget mere om keto i vores store keto-guide for begyndere

Det er ikke kun i din kaffe om morgenen, du kan bruge kanel. Skal du spare på sukkeret men ikke på den gode smag, er vores morgenmadsmuffins med kanel og sukrin ideelle for dig! Med mandler, æble og en knivspids vaniljesukker er du sikret en god start på dagen. Vil du begynde at bruge mere kanel i din morgenmad, kan du også pifte din chiagrød op med kanel. 

Blandt de mere klassiske opskrifter med kanel, bevæger vi os længere over i dessertafdelingen. De elskede men kalorierige kanelsnegle, kanelsnurrer og kanelgifler er lækre men usunde. Dette betyder dog ikke, at du skal spare på hverken kanelsukker eller fedt. Så længe sådanne nogle desserter er det søde i en ellers sund og varieret kost, kan du nyde dem med god samvittighed. 

Kanel og æble

Bliver vi ved de søde desserter, er kombinationen af æble og kanel fantastisk! Du kan både prøve at lave en smuk æblekage med kanel, eller kaste dig ud i den lidt mere rustikke æblecrumble med smag af kanel. Generelt er kanel fantastisk sammen med frugt og nødder, og her er brændte mandler ingen undtagelse. De varme og sukkersøde nødder får nemlig ekstra kant af det aromatiske krydderi. 


Er kanel farligt?

hel kanel i lyseblå kop

Kanel har i lang tid haft et ry for at være giftigt, hvilket harmonerer dårligt med, at det er blevet brugt i bagning og madlavning i århundreder.  

Kumarin er et giftstof

Krydderiet indeholder stoffet kumarin, som er et aromastof. Det er altså med til at give kanel sin gode smag. Samtidig er kumarin et giftstof, der i for store mængder kan virke skadeligt på din lever. Derfor anbefaler Fødevarestyrelsen, at du ikke spiser for meget kanel. Dette gælder dog særligt cassiakanel, der indeholder meget mere kumarin end den ægte kanel. Du skal derfor spise væsentligt mere ægte kanel for at det bliver giftigt. 

Hvor meget kanel om dagen?

Du skal spise meget kanel i din daglige kost, før det har alvorlige konsekvenser. Ifølge Fødevarestyrelsen er kumarin i moderate mængder nemlig ikke sundhedsskadeligt, og det er meget forskelligt, hvordan folk reagerer på for meget kanel. Ifølge anbefalingerne kan en voksen på 60 kg indtage 2 g kassiakanel dagligt, mens et barn på 15 kg kan indtage 0,5 g uden at overskride grænseværdien. 

I kortere perioder, som ugerne omkring jul, kan du dog uden problemer spise omkring 3 gange så meget. De eventuelle skader på leveren er nemlig så små, at du sjældent vil bemærke dem. De vil desuden forsvinde, når du har sat dit indtag af kanel ned igen. Skal du spise meget kanel anbefales det dog, at du bruger ægte kanel/ceylonkanel.  

Allergi overfor kanel

Nogle oplever allergiske reaktioner i forbindelse med indtaget af kanel. Dette kan ske ved kontakt med hud, øjne og slimhinder. Symptomerne ses ofte hos børn og skyldes kontaktallergi. Oplever du eller dit barn allergiske symptomer, skal du skylle hud eller øjne samt drikke rigeligt med væske ved indtag. 


Et traditionsrigt krydderi - hvorfor får man kanel?

Du kender måske traditionen med, at ugifte kvinder og mænd på deres 25-års fødselsdag skal have kanel. Traditionen startede så sent som i 60’erne og er en unik, dansk tradition. Den menes at stamme fra Nordjylland, men hvorfor traditionen begyndte er uklart. Et bud er, at de nordjyske unge ønskede en juniorudgave af pebersvendtraditionen, hvor man som ugift på sin 30-års fødselsdag bliver overhældt med peber.  

Kanel er brandfarligt

Selvom traditionen for mange er sjov og spas, er det vigtigt at tage sine forholdsregler, inden man overhælder nogen med kanel. Krydderiet indeholder nemlig kanelaldehyd og eugenol om er brandfarlige. Kanel er i sig selv løst og luftigt, og bliver det blæst ud med høj kraft, kan det ende i en støveksplosion.  


Sundhedsmæssige fordele – er kanel sundt?

Selvom meget kanel kan være giftigt, har krydderiet stadig mange gode egenskaber. En teske kanel indeholder mange fibre, jern, vitamin C, mangan og æteriske olier. Du får derfor vigtige vitaminer og næringsstoffer i krydderiet. 

Kanel påvirker dit blodsukker

Nyere forskning af kanel har bidraget til, at det er blevet kendt for sit blodsukker-regulerende egenskaber. Forskningen tyder nemlig på, at kanel kan hjælpe med at reducere stigningen i blodsukkeret som følge af et måltid. Kanel menes desuden at have en positiv indvirkning på kolesteroltallet. 

Kanel og fordøjelse

Kanel kan også have positiv indflydelse på din fordøjelse. I 70’erne undersøgte en kommission sikkerhed og virkning af en lang række urter til terapeutisk brug. En af dem var kanel, og gruppen anerkendte kanels effekt på milde mavesmerter og til at lindre fordøjelsesbesvær. 


Kanel i kosttilskud og te

Fordi kanel menes at have gavnlige effekter på kroppen, findes der en lang række kosttilskud med kanel. Disse tilskud er oftest lavet som en hjælp til at vedlige et normalt blodsukker niveau eller medvirke til kroppens produktion af HDL cholesterol. Du kan læse meget mere om kosttilskud i vores artikelunivers. Her finder du artikler om bl.a. gurkemeje, probiotika og kosttilskud til veganere

pil til toppen

Fri fragt over 349 kr.

Til DAO PakkeShop & med DAO Hjemmelevering

14 dages fortrydelse

14 dages fortrydelsesret fra den dag du modtager varen. (Gælder ikke håndkøbslægemidler)

Medlemsbonus

Du opsparer bonus hver gang du handler i shoppen.

Kundeservice

Kontakt os på tlf. +45 7199 9817 eller pr. e-mail info@med24.dk.

Gør som 300.000 andre!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få adgang til eksklusive rabatkoder, kampagner, produktnyheder og eksperttips til en sund livsstil.