Tang

Hvis du er vild med sushi, har du helt sikkert stiftet bekendtskab med tang som en lækker fødevare, men vidste du, at tang kan bruges til et væld af forskellige retter?  

Spiseligt tang | Hvordan smager tang? | Hvordan kan jeg bruge tang i madlavningen? | Er tang sundt? 

Tang kan sagtens spises

Tang kan spises og bruges i madlavningen - og så er det fyldt med vitaminer og mineraler!

Der findes flere forskellige typer tang, som egner sig rigtig godt som fødevare, men som vi i Danmark ikke er vant til at se på spisebordet. I mange lande i Asien er der rig tradition for at bruge tang i madlavningen, men kun den klassiske nori tang (tangplader til sushi) og tangsalat som tilbehør til sushi har rigtigt vundet indpas i de danske hjem.  

Tang er faktisk makroalger og ikke en plante, som mange tror, men de slatne tangklatter, du kan finde på strandene langs Danmarks kyster, er langt fra de friske og lækre typer tang, som kan pifte din madlavning op. 

De fleste typer tang kræver dog en lille smule tilberedning, inden de kan spises, men her på siden kan du også finde tang, der kan spises rå, eller som allerede er tilberedt. 

Arame tangen og Sea Vegetable Salad fra Cleaspring skal begge ligge i blød i vand i ca. 10 minutter, hvorefter tangen er klar til at blive brugt til fx suppe, salat eller wokretter. Tangen vokser endda meget i størrelse, efter det har ligget i blød i vandet. 


Hvordan smager tang?

Tang har en mild og let salt smag, der leder tankerne hen på fisk, hummer og hav. Desuden har tang en svagt sød smag, og den særlige umami-smag får tangen til at fremhæve de mange andre smagsnuancer i maden. Når du bruger tang i retter, vil rettens andre smage altså træde tydeligere frem og blive bundet sammen af smagen af umami.  


Hvordan kan jeg bruge tang i madlavningen?

Sukkertang kan spises og bruges i madlavningen hvor det har en saltet og let sød smag - brug det fx i desserter

Der er rigtig mange forskellige anvendelsesmuligheder for tang, og for eksempel er tang lækkert i en frisk salat. Du bør dog være opmærksom på, at nogle typer tang skal varmebehandles, inden de er sikre at indtage, hvorimod andre uden problemer kan spises rå. 

Tørret tang, som du har haft i blød i vand, kan bruges til lækre supper, gryderetter, wokretter eller stirfry, hvor tangen enten koges sammen med de andre grøntsager eller steges på panden. I suppe og gryderetter har tang lidt samme egenskab som boullion, da umamismagen giver retten dybde og kraftig smag.  

Efter fx kogning eller stegning vil tangen have en naturlig konsistens med lidt bid i, og særligt tang af typen Savtang vil få en lidt nøddeagtig smag. Arame tang og sukkertang har en mere sødlig og delikat smag, og ved at opvarme sukkertang i ovnen til ca. 170 grader, får tangen en let karamelliseret konsistens, der passer godt i desserter.  


Tangchips

Tang er perfekt til at lave sprøde og smagsfulde chips, der kan være en hurtig og lækker snack. Clearspring har to varianter af tang chips, der er lavet på nori tang fra Koreas kyster, og som enten har smag af salt og sesam eller chili. Du kan også lave dine egne chips af tang som fx blæretang, der blot ristes i ovnen med lidt olie og flagesalt. Til dine tangchips kan du nyde en lækker dip – fx creme fraiche rørt op med tangsennep eller tangsalt. 


Tangsalt

Fra Dansk tang kan du finde tangsalt af 100% dansk sydesalt, der er lækkert salt med smag af røget tang eller jomfruhummer og tang. Saltet passer perfekt til retter med fisk, hvor umamismagen fremhæves og giver retten balance og dybde. Du kan også bruge saltet i andre retter og nyde godt af det høje indhold af mineraler som magnesium, natrium og jod. 


Andre fødevarer med tang

Tang giver smag til et væld af andre madvarer som sennep, olie og pasta, hvor den særlige smag kan være et frisk pust til den daglige madlavning. Du kan både vælge spaghetti og tagliatelle fra Biogan, som er lavet på spelt og tang, og som er to typer pasta, der passer perfekt til cremede pastaretter med fisk, svampe og skaldyr. Kelp pasta er en anden type pasta af tang, som kan erstatte de klassiske risnudler, glasnudler eller ægnudler i wokretter. Kelp nudlerne består hovedsageligt af kelp, og de har derfor et virkelig højt indhold af fibre i forhold til almindelige glasnudler. 

Tørret tang kan knuses og laves til tang drys, som du kan bruge i madlavningen som et krydderi med umamismag. Den knuste tang vil også kunne drysses på fiske- og skaldyrsretter eller bruges som smagsforstærker i fars, suppe, gryderetter, morgengrød og meget mere.  


Tang til sushi

Du kender sikkert tang og tangplader fra sushi, hvor sushiris og fyld fordeles og rulles ind i tynde tangplader. Til næste gang, du skal lave hjemmelavet sushi, kan du her på siden finde ristede nori sushiplader og strimler, så du er klar til at rulle dine egne sushiruller.  


Er tang sundt?

Tang kan spises og bruges i madlavningen - og så er det fyldt med vitaminer og mineraler!

Tang er en ret næringsrig fødevare, og så er det en af de rigeste kilder til jod, som du kan finde. Der er en smule forskel på jodindholdet i forskellige typer tang, men især den danske sukkertang har et højt indhold af jod. Faktisk indeholder tang mellem 1000 og 5000 mg jod pr. kg tørret tang, så for at holde dig under det øvre tolerable indtag af jod på 600 mikrogram om dagen, bør du nøjes med at spise tang en gang om ugen.  

Tang indeholder desuden en stor mængde protein, og er en god proteinkilde til særligt vegetarer og veganere, som ikke får protein fra animalske kilder som kød. Hvis du er på udkig efter en god kilde til omega-3-fedtsyrer, fler-umættede fedtsyrer og fibre, men som ikke indeholder særligt mange kalorier, er tang måske svaret. Tang indeholder typisk 120 – 240 kalorier pr. 100 g i tør vægt, og den kalorielette fødevare indeholder også flere vigtige vitaminer.  


Tang fra hele verden

Blandt sortimentet her på siden finder du både vildthøstet nori tang fra Korea og Japan, wakame tang fra Atlanterhavet, kombu tang fra Storbritanniens kyster, søl tang fra Stykkishólmur på Island og selvfølgelig dansk blæretang, sukkertang og savtang, der er håndhøstet i Kattegat. Tang vokser nemlig i farvande over hele kloden, og det er en alsidig fødevare, som du kan bruge på mange forskellige måder i din hverdag.  

Særligt dansk og nordisk tang er ved at blive en større og mere veletableret del af det nordiske køkken, men det kræver altid lidt tid at vænne sig til nye fødevarer. 


Køb spiseligt tang hos Med24.dk

Du kan her på siden finde tang til brug i madlavningen – uanset om det er tangplader til sushi, ren tang til tangsalat, tangchips eller andre lækre fødevarer med tang som smagsgiver. Selvom tang er en lidt atypisk fødevare på middagsbordet, kan det fremhæve de lækre smage af almindelige retter, og det kan give et friskt pust i dine opskrifter.  

Fri fragt over 249 kr.

Til DAO PakkeShop & med DAO Hjemmelevering

14 dages fortrydelse

14 dages fortrydelsesret fra den dag du modtager varen.

Medlemsbonus

Du opsparer bonus hver gang du handler i shoppen.

Kundeservice

Kontakt os på tlf. +45 7199 9817 eller pr. e-mail info@med24.dk.

Få tilsendt rabatkoder & nyheder!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få adgang til eksklusive rabatkoder, kampagner, produktnyheder og eksperttips til en sund livsstil.
Kontakt kundeservice
Brug for hjælp?