Sødemidler og søde stoffer

Sødemidler kan give sødme og god smag i dine retter uden de ekstra kalorier, som almindeligt sukker, sirup eller honning vil bidrage med. 

Hvad er sødemidler? | Sukrin | Stevia | Easis uden tilsat sukker

32 Produkt(er)

Hvad er sødemidler?

Et sødemiddel er egentlig et stof, der efterligner smagen af sukker, men som ikke indeholder samme antal kalorier som almindeligt hvidt bordsukker eller andre sukkerarter som sirup, rørsukker, kokossukker og honning.  

Sødemidler er i mange tilfælde et E-stof i kategorien Sødestoffer E 950 – E 967, og de kan inddeles i to forskellige grupper, alt efter om de tilfører kroppen energi eller ej. Selvom det lyder lidt mystisk og måske unaturligt eller usundt med E-numre, er alle sødemidlerne her på siden selvfølgelig godkendte og risikovurderede, og indtaget af dem vurderes som sikkert for dit helbred.  


Sødemidler med ingen eller få kalorier

De ikke-energigivende sødestoffer søder meget mere end sukker, og de indeholder samtidig ingen eller meget få kalorier. Du skal altså ikke bruge en mængde sødemiddel, der svarer til almindeligt sukker, hvis du bruger ikke-energigivende sødestoffer, men derimod skal du kun bruge en lille mængde. Denne type sødestoffer giver heller ikke nogle fordøjelsesgener, hvorimod de andre energigivende sødestoffer godt kan give lidt luft i maven eller virke afførende, hvis de indtages i store mængder.  


Brug sødemiddel i stedet for sukker

De energigivende sødemidler omtales også tit som sukkeralkoholer, og når du bruger dem i madlavningen, kan de typisk erstatte sukker 1:1, fordi de har en sødeevne, som er meget tæt på eller en lille smule mindre end sukker. Når man ser på næringsindholdet indeholder de energigivende sødemidler dog i snit ca. 50% færre kalorier end sukker, og de kan derfor bruges i madlavningen, hvis du gerne vil sænke dit samlede kalorieindtag.  

Ved anvendelse af sødemidler kan du sænke dit kalorieindtag, og dermed komme lettere i mål med dit vægttab på en sikker måde. 


Flydende sødemiddel

Du kan også få sødemiddel på flydende form, som er perfekt til sødning af både varme og kolde drikke som kaffe, te, smoothie og lemonade. Det kan i nogle tilfælde være rarere at bruge et flydende sødemiddel fremfor et sødemiddel på pulverform, og her på siden finder du både sirup-lignende produkter og stevia-dråber, der søder 100-300 gange mere end sukker, og som du derfor skal dosere meget varsomt og i små mængder.  


Sukrin

Måske kender du allerede Sukrin, for det er vores mest populære sødemiddel og alternativ til sukker. Sukrin roses især for sin gode smag og fortræffelige evne til at erstatte sukker, så du slet ikke lægger mærke til, at du har skåret kraftigt ned på kalorieindholdet. De forskellige varianter af Sukrin er nemlig særligt tilpasset til at kunne erstatte enten brun farin/brun sukker, flormelis, hvidt bordsukker og sirup. 


Stevia

Et andet meget kendt sødemiddel er stevia, som er et ekstrakt fra Stevia-planten, der vokser i Sydamerika. Det rene stevia-ekstrakt er utroligt sødt - faktisk 450 gange så sødt som sukker, og derfor er det velegnet til at søde diverse retter. Produkter med stevia varierer i sødeevne alt efter hvilken form stevia-ekstraktet er på, for du kan finde sødemidler med stevia både som tabletter, drys og i flydende form.  

Stevia Sweet er et brand med en række sødemidler baseret på Steviaplanten – Stevia Sweet Sødemiddel, Flydende og Drys let. Stevia Sweet har base i Schweiz, og her produceres deres produkter også under skarp kvalitetskontrol og med fokus på produkternes høje kvalitet og gode smag. 


Easis uden tilsat sukker

Easis har foruden deres mange lækre varer uden tilsat sukker et par forskellige sødemidler, der er særligt udviklet med henblik på forskellige brugssituationer. Disse sødemidler er: 

  • Perfect Sødetabs
  • Perfect Strø
  • Perfect Florsød
  • Perfect Fit
  • Perfect multisød
  • Perfect sød

I varme drikke som kaffe og te er Perfect Sødetabs et fantastisk valg til at give lidt sødme og god smag. 1 tablet indeholder kun 0,2 kalorier.  

Perfect Strø har knas, smag og konsistens som stødt melis - altså almindeligt hvidt bordsukker, og du kan derfor med fordel bruge det som drys på havregryn, grød eller andre steder, hvor det ikke skal varmes op. 

Til bagning er Perfect Fit et sødemiddel, der både erstatter sukker og op til 50% af fedtet, så det færdige resultat indeholder langt færre kalorier, end hvis du brugte sukker og fedt ud fra opskriften.  

Hvor du normalt bruger flormelis, kan du i stedet bruge Perfect Florsød, som er en fintmalet og derfor letopløselig udgave af sødemidlet erythritol. Perfect Florsød indeholder ingen kalorier, selvom der på næringsdeklarationen står 100 g kulhydrater.  

Det mest alsidige sødemiddel er Perfect Multisød, som kan bruges i stort set alle brugssituationer, hvor du normalt ville have brugt sukker eller et andet middel til at søde med. Det giver i bagværk og madlavning samme fylde som sukker, og derfor er det let at erstatte sukker 1:1 med Perfect Multisød. 

Perfect Sød er et flydende sødemiddel, der tåler opvarmning og endda kogning. Derfor kan du bruge Perfect Sød til fx syltning eller saftkogning, men også i iskolde smoothies og milkshakes.  

Du kan læse meget mere om de enkelte sødemidler under hvert produkt, hvor du kan finde yderligere inspiration til, hvordan du kan bruge sødemidlet i hverdagen. 


Sødemidler kan give luft i maven

Hvis din fordøjelse ikke så godt tåler de kunstige sødemidler sorbitol og mannitol, kan du få lidt ekstra luft i maven, når du indtager disse sødemidler. Det er dog slet ikke farligt at have luft i maven, men det kan give en smule ubehag i forbindelse med ufrivillig luftafgang – prutter eller bøvser. 

til toppen pil

Fri fragt over 349 kr.

Til DAO PakkeShop & med DAO Hjemmelevering

14 dages fortrydelse

14 dages fortrydelsesret fra den dag du modtager varen. (Gælder ikke håndkøbslægemidler)

Medlemsbonus

Du opsparer bonus hver gang du handler i shoppen.

Kundeservice

Kontakt os på tlf. +45 7199 9817 eller pr. e-mail info@med24.dk.

Gør som 300.000 andre!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få adgang til eksklusive rabatkoder, kampagner, produktnyheder og eksperttips til en sund livsstil.