K-vitamin

K-vitamin er et fedtopløseligt vitamin, som er nødvendigt for blodets evne til at størkne. Det blev opdaget af den danske biokemiker Henrik Dam i 1929 og fik sit navn K for koagulation. Læs mere om K-vitamin her.

Hvad er K vitamin?

K vitamin har fået dets navn fra koagulation, som betyder blodstørkning. K vitamin findes i 3 former: K1, K2 og K 3. K1 vitaminet Fyllikinon, findes i grønne planter og K2 vitaminet Menakinon, produceres af bakterier i tarmen. K3 vitaminet Menadion, er en syntetisk vandopløselig variant. K vitamin er et fedtopløseligt vitamin, der optages i tyndtarmen og oplagres i små depoter i leveren.

K vitamin spiller en central rolle i den proces, der får blod til at størkne. Udover det, er K vitamin vigtig for dannelsen af flere forskellige proteiner i kroppen. F.eks. osteokalcin der muliggør kalkaflagringen i knoglevævet.

Bortset fra vitaminets rolle i blodets størkning er det tillige vigtigt for vedligeholdelsen af normale knogler.

Der findes to naturlige (K1 – fyllokinon og K2 – menakinon) og tre syntetiske (K3 – menadion, K4 - menadiol, og K5) former for vitamin K. Vi har et stort sortiment af de to naturlige varianter, produceret af Solaray, Natur Drogeriet, Dansk Farmaceutisk Industri og Solgar Nordic.

K vitamin i mad

Normalt indeholder kosten tilstrækkelige mængder af vitamin K. Blandt de mest K-vitamin-rige fødevarer er:
- Kød  
- Vegetabilske olier  
- Mejeriprodukter  
- Kornprodukter  
- Bladgrøntsager  

Den anbefalede daglige tilførsel (ADT) af K-vitamin er ca. 80 mcg for mænd og 65 mcg for kvinder. 

Mangel på K vitamin

Mangel på K vitamin er i praksis meget sjælden og ses typisk kun ved tilstande som ensidig kost, nedsat evne til at optage fedt, leversygdomme eller langvarig diarré.  Alligevel er det vigtigt at kende symptomerne på mangel af vitamin K. Disse omfatter, men er ikke begrænset til: 

  • Blødning i fordøjelseskanalen, blødning fra tandkød, kraftig menstruation
  • Blå mærker og blødninger
  • Fosterskader; Hjerneblødning (nyfødte)
  • Forkalkning af ledbånd; Osteoporose (knogleskørhed
  • Hjerte-kar-sygdomme

Overdosering

Høje doser af de naturlige vitamin K1 og K2 er ikke farlige for kroppen. Dog er den syntetiske form – vitamin K3 giftig, og derfor anvendes den ikke mere i forbindelse med K-vitaminmangel behandling.

Du kan læse meget mere om K-vitamin og dets virkning i artiklen: K vitamin – Alt du skal vide

K vitamin og receptpligtig medicin

Da K vitamin virker koagulerende på blodet, bør du ikke indtage K vitamin sammen med blodfortyndende medicin. Det er muligt at få en multivitaminpille uden K vitamin, så du ikke risikerer at påvirke din receptpligtige medicin.

Fri fragt over 200 kr.

Til DAO PakkeShop & med DAO Hjemmelevering

14 dages fortrydelse

14 dages fortrydelsesret fra den dag du modtager varen.

Medlemsbonus

Du opsparer bonus hver gang du handler i shoppen.

Kundeservice

Kontakt os på tlf. +45 7199 9817 eller pr. e-mail info@med24.dk.

Få tilsendt rabatkoder & nyheder!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få adgang til eksklusive rabatkoder, kampagner, produktnyheder og eksperttips til en sund livsstil.
Kontakt kundeservice