Værnemidler og beskyttelse mod virus

Skrevet af
Dame køber ind med mundbind - beskyttelse mod coronavirus

I en tid med en pandemi forsaget af smitsom virus, er der stort fokus på, hvordan vi sammen kan begrænse overførsel af smitte til hinanden. Derfor har du måske overvejet, hvordan du bedst håndterer den udfordring som individ, og om du kan have gavn af at bruge værnemidler.  

Der findes flere forskellige former for værnemidler, der kan beskytte dig mod udefrakommende smitte fra partikler, bakterier og virus som Coronavirus, men det er afgørende, at du inden brug sætter dig grundigt ind i, hvordan værnemidlerne anvendes og bortskaffes, så du ikke ender ud med en ekstra kilde til smitte.  


Undgå smitte med personlige værnemidler

I luften omkring os og på mange overflader, kan der være mange kilder til smitte. Der kan sidde bakterier og små viruspartikler efterladt af andre menneskers hænder overalt, og især plastik og metal såsom dørhåndtag, mobiltelefoner og gelændere kan være fyldte med bakterier eller små viruspartikler. Derfor er det svært at holde sig helt fri for smitte, når man bevæger sig ud i offentligheden og blandt andre mennesker. På trods af karantæne og nedlukning af mange butikker, kan det dog være nødvendigt for dig at komme ud i offentligheden enten for at handle ind, komme på arbejde eller andet, og her har du flere muligheder for at beskytte dig selv og andre fra smitte. 

Når du handler på internettet og modtager din pakke, behøver du dog ikke være bekymret for at komme i kontakt med en kilde til smitte. WHO har nemlig udtalt, at risikoen for at blive smittet ved at modtage pakker - selv fra områder med Covid-19 - er meget lille. 

De forskellige former for værnemidler har fordele og ulemper i forskellige situationer, og du bør derfor sætte dig ind i, hvornår et værnemiddel kan udgøre en hjælp og ekstra beskyttelse, og hvornår det blot er til ekstra besvær.  


Hold dine hænder rene med håndsprit

Kvinde bruger håndsprit til desinfektion af hænderne - beskyttelse mod coronavirus

En af de mest effektive og grundlæggende måder, du kan mindske risikoen for at blive smittet med virus eller bakterier, er ved at have en grundig og god håndhygiejne. I gennemsnit rører vi mennesker nemlig ved vores eget ansigt mange gange i timen, og hvis bakterier eller virus fra hænderne kommer i kontakt med én af slimhinderne i ansigtet – fx i øjne, næse eller mund, har de adgang til kroppen og kan gøre dig syg. Derfor er rene hænder første skridt til at undgå smitte, for det er utroligt svært at minde sig selv om at undgå at røre ved nogen overflader, der ikke er helt rene.  

Håndsprit er en effektiv og enkel løsning til at desinficere dine hænder, når du har rørt ved potentielle kilder til smitte. Du kan hurtigt hive håndspritten frem fra tasken, når du er på farten og ikke har mulighed for at få vasket hænder. En meget smitsom virus som coronavirus, der giver infektion med COVID-19, kan overleve i mange timer på de fleste overflader, og på plastik og metal kan virus faktisk overleve i helt op til 3 døgn. Det kan være meget svært at undgå at røre ved overflader som disse, både fordi det sommetider er nødvendigt, og fordi det kræver stor omlæggelse af vores vaner at holde vores hænder i ro, når vi bevæger os rundt. Vi danskere er ikke vant til at skulle bekymre os om hygiejne i det offentlige rum i samme grad, som spredningen af coronavirus kræver, og derfor er det en god løsning, hvis vi forsøger at huske at spritte hænderne af med jævne mellemrum. 

For at en håndsprit med alkohol er effektiv mod coronavirus (Covid-19), er anbefalingen 60% ved ethanol og 70% ved isopropanol. Alle de typer håndsprit, du finder i kategorien “Håndsprit”, overholder anbefalinger og standarder for håndsprit, og er derfor effektive i kampen mod coronavirus. 


Hjemmelavet håndsprit

Du kan lære at lave din egen håndsprit i denne artikel, hvor du får to forskellige guides til rengøringsmidler til hænderne. Hvis din håndsprit er baseret på ethanol, anbefales der en alkoholprocent på minimum 60% for effektivt at slå coronavirus ihjel, og hvis du bruger isopropanol alkohol er det hele 70% ifølge amerikanske CDC.  

Ellers anbefales det, at du holder en god håndhygiejne med grundig og hyppig håndvask. Det er dog vigtigt, at du vasker hænderne grundigt og husker at rengøre alle områder af hænderne - faktisk overses flere vigtige områder ofte, og her kan virus gemme sig og udgøre en smittefare. Få styr på håndvasken i vores artikel “Sådan vasker du dine hænder korrekt”, hvor du får en udførlig guide til håndvask i trin. Det er selvfølgelig vigtigt, at du bruger en god håndsæbe, der let kan fordeles på hænderne, og at du sørger for at holde din sæbedispenser eller sæbestykke fri for bakterier. 


Handsker som ekstra beskyttelse

En anden måde at holde dine hænder rene på, er ved at bruge engangshandsker, der er en direkte barriere mellem dine hænder og dine omgivelser. På den måde får du ikke smitsomme stoffer direkte på hænderne, og de uvante handsker kan minde dig om ikke at røre dig selv i ansigtet. Med engangshandsker kan du ret enkelt skille dig af med eventuelt kontaminerede handsker, hvis du har rørt ved en kilde til smitte.  

Du kan få handsker i latex eller nitril, der er dejligt elastiske og lette at få på, og som efterhånden tilpasser sig din hånds form, når du har fået dem på. Når du bruger handsker, kan virus og bakterier godt overleve på handskernes overflade, men handskerne kan bidrage til din generelle gode håndhygiejne samt fungere som en påmindelse om, at du ikke skal røre ved dit ansigt eller andre overflader førend du har desinficeret dine hænder. For mange mennesker vil det nemlig være underligt og uvant at klø sig i øjne eller næsen med handsker på, og på den måde undgår du at give smitsomme stoffer adgang til dine slimhinder.  


Kan mundbind hjælpe?

Kvinde med mundbind i offentligheden beskyttelse mod coronavirus

Du har måske set flere mennesker i Asien, der benytter sig af mundbind i hverdagen til at beskytte sig selv mod forurening i luften, men også herhjemme kan mundbind være nyttige at bruge. Med et mundbind har du ikke direkte adgang til din næse og mund, og du kommer derfor ikke til at inficere dig selv ved et uheld, hvis du har bakterier, virus eller andre smitsomme stoffer på hænderne.  

Med et mundbind kan du desuden stoppe partikler fra din mund og næse i at sprede sig gennem nys, dryp og små dråber med partikler. Den eventuelle smitte vil blive fanget af mundbindet, og bliver ikke spredt til dine omgivelser, og du har begrænset risikoen for at smitte dine medmennesker. For at et mundbind fungerer optimalt, er det dog vigtigt, at du påfører det korrekt samt skifter mundbindet ud, når det bliver vådt. Du kan læse meget mere om brugen af mundbind her, hvor du desuden kan finde forskellige effektive medicinske mundbind.  

Som alternativ til de CE-mærkede engangsmundbind finder du desuden ansigtsvisir og mundvisir i vores store sortiment. Disse beskytter dig selv og andre mod bl.a. stænk. Vil du gerne bruge mundbind, men ikke smide det ud hver gang? Se alle de flotte stofmundbind her!


Engangskitler

I forbindelse med udbredelsen og spredningen af coronavirus, har det været meget svært at besøge sine nærmeste, når vi samtidig har skulle undgå smittespredning. Et ekstra tiltag, der kan begrænse faren ved besøg, er engangskitler i non-woven materiale, der let kan åbnes og lukkes med velcro. Kitlen udgør en ekstra barriere mellem dig og dine omgivelser, og den er derfor meget velegnet til at bruge som en besøgskittel eller lignende.  

Brug af en engangskittel kan sikre, at du ikke får kontamineret dit eget tøj eller hud, og at du let kan aftage og bortskaffe en eventuelt kontamineret kittel uden at komme i direkte kontakt med smitsomme stoffer. Du bør kassere kitlen straks efter brug, så du ikke risikerer at sprede virus eller mikroorganismer til andre overflader, hvor smitten kan spredes yderligere til andre personer.  

Du kan anskaffe dig en engangskittel med lange ærmer, og du kan vælge mellem 3 forskellige størrelser: Medium, Large og X-Large.  


Test dig selv med en corona hjemmetest

Nu kan du selv teste dig med en corona hjemmestest. Det er både nemt at gøre, og så har du dit svar på bare 15-20 minutter. Så er du fri for at stå i lange køer, for med denne hjemmetest, kan du gøre det hjemme i din egen stue. Denne test er en antigentest og erstatter ikke PCR-test


Bliv derhjemme og hold god afstand

Hos Med24.dk gør vi vores bedste for at give dig så sikre forudsætninger som muligt for at begive dig ud i samfundet, når en virus dominerer. Derfor kan du bestille forskellige typer af værnemidler online og få leveret dem direkte til din dør, som kan give dig beskyttelse, når du er væk hjemmefra. Vi følger dog altid anbefalingerne fra myndighederne og sundhedsstyrelsen. Vi skal stå sammen i svære tider og udvise hensyn og samfundssind, for at vi alle sammen kommer bedst ud på den anden side af en virus, som COVID-19.

Gå til top

Fri fragt over 299 kr.

Til DAO PakkeShop & med DAO Hjemmelevering

14 dages fortrydelse

14 dages fortrydelsesret fra den dag du modtager varen. (Gælder ikke håndkøbslægemidler)

Medlemsbonus

Du opsparer bonus hver gang du handler i shoppen.

Kundeservice

Kontakt os på tlf. +45 7199 9817 eller pr. e-mail info@med24.dk.

Gør som 300.000 andre!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få adgang til eksklusive rabatkoder, kampagner, produktnyheder og eksperttips til en sund livsstil.