Klorhexidin

Klorhexidin kan både benyttes som creme til desinfektion af sår samt som mundskyl ved betændelse eller sår i munden. Bliv klogere på klorhexidin, hvordan det benyttes samt dets antibakterielle egenskaber! 

Læs mere: Hvad er klorhexidin? | Mundskyl, opløsning eller creme? | FAQ klorhexidin

17 Produkt(er)

Hvad er klorhexidin?

Klorhexidin er et antibakterielt stof, der er fantastisk i kampen mod bakterier og infektioner. Det virker nemlig infektionsnedsættende og sørger for, at bakterier ikke kan reproducere sig selv. Det kemiske stof virker desuden direkte på svampeinfektioner.  

Hvor kan man købe klorhexidin?

I Danmark kan du købe klorhexidin i håndkøbsform på apoteker og hos andre forhandlere, der må sælge håndkøbsmedicin. Du kan nemt handle klorhexidin online, hvor både online apoteker og helse webshops som Med24.dk har et stort udvalg. 

Hvad bruges klorhexidin til?

Der findes mange forskellige produkter med klorhexidin, der hver især har deres eget formål. Mest populært er klorhexidin mundskyl, som er godt at rense munden, tænder og tandkød med. Du finder dog også både klorhexidin pudder, klorhexidin creme og klorhexidin opløsning. Dette kan du læsere mere om længere nede. 


Anvendelse af klorhexidin

De forskellige udgaver af klorhexidin-produkter kan give anledning til en del spørgsmål ift. Anvendelse og brug af produktet. Du kan blive klogere på tre af det mest populære former for produkter med klorhexidin nedenfor.  

Klorhexidin Mundskyl

Mundskyl med klorhexidin er ideel som desinficerende mundskyllevæske. Klorhexidin mundskyl giver en optimal mundhygiejne steder, hvor du kan have svært ved at komme ordentligt omkring. Mundskyllevæske er desuden god efter en operation eller andet indgreb i munden, hvor et sår i munden skal holdes rent og tandbørstning derfor ikke er muligt. 

Klorhexidin mundskyl virker både forebyggende på plak, karies og tandkødsbetændelse. Du kan også benytte Klorhexidin dental gel, der kan benyttes på et mindre område fremfor hele mundhulen. Denne gel er velegnet til behandling af blister, 

Klorhexidin smager bittert og derfor er flere af produkter med klorhexidin mundskyl tilsat naturlig pebermynteolie.  

Sådan anvendes Klorhexidin Mundskyllevæske

  • Børst tænderne grundigt og skyl grundigt efter med vand, så alt tandpasta fjernes. Dette kan have en hæmmende effekt på klorhexidin.
  • Skyl munden i klorhexidin i cirka halvandet minut
  • Spyt klorhexidin ud
  • Gentag processen 1-2 gange dagligt

OBS! Synk IKKE klorhexidin. Undgå tandpasta, mad og vand i minimum en time efter behandling. Læs mere på det specifikke produkt. 

Klorhexidin Opløsning

En opløsning med klorhexidin kan benyttes som et desinfektionsmiddel på huden. Klorhexidin har generelt en god effekt på G-positive bakterier samt flere G-negative bakterier. Klorhexidin opløsning er velegnet til lokal anvendelse, hvor desinfektion af små rifter, hudafskrabninger og andre mindre skrammer ofte er målet. Flere benytter også en opløsning med klorhexidin til rensning af piercinger på grund af dets desinficerende effekt. Her kan mild sæbe eller en saltvandsopløsning også bruges. 

Benytter du en opløsning med både klorhexidin og pantothenol, hjælper panthenol til: 

  • At hudbarrieren styrkes
  • At vandet i underhuden bindes
  • At huden bliver blød
  • At huden regenerer hurtigere

Klorhexidin Creme

Som alternativ til en klorhexidin opløsning finder du klorhexidin creme. Den desinficerende creme er god tid småskrammer og rifter, der skal holdes rene og hvor kløe skal lindres. Klorhexidin Plus Creme indeholder eksempelvis 1% klorhexidin og har en god konsistens, der gør indsmøring nem. Anvend cremen direkte på dine skræmmer - gerne flere gange om dag, alt efter behov. Husk ikke at anvende klorhexidin creme på større, åbne sår, da dette kan hæmme heling af såret. 


Ofte stillede spørgsmål til klorhexidin

Du kan sidde med mange ubesvarede spørgsmål, når du skal benytte klorhexidin for første gang. Vi har forsøgt at besvare nogle af de oftest stillede spørgsmål til klorhexidin her! 

Hvad er bedst: Brintoverilte eller klorhexidin?

Både brintoverilte og klorhexidin kan benyttes til desinfektion samt rensning af sår. Brintoverilte skal ofte fortyndes med vand, så du ikke skader dig selv ved en for høj koncentration. Det kan være svært at give et generelt svar på hvorvidt, du bør benytte brintoverilte eller klorhexidin. Spørg din læge eller dit lokale apotek til råds, hvis du er i tvivl. 

Hvor længe må man bruge klorhexidin?

Ved klorhexidin mundskyl anbefales det, at du ikke benytter klorhexidin i mere end 2-3 uger. Læs på det individuelle produkt for mere information. Hvis du er i tvivl, kan du altid kontakte din læge. 

Må jeg bruge klorhexidin som gravid?

Som gravid skal du være ekstra opmærksom på din mundhygiejne, da de hormonelle ændringer kan have indflydelse på blister og tandkød. Spørg din tandlæge, hvis du vil benytte klorhexidin mundskyl under graviditeten. 

Kan jeg rense min piercing med klorhexidin?

Mange benytter mild sæbe og vand, saltvandsspray eller klorhexidin. Spørg din piercer til råds, hvis du er i tvivl, såfremt personen er uddannet. Kontakt din læge hvis du ikke oplever bedring. 

Hvad kan man bruge i stedet for klorhexidin?

Brintoverilte kan i visse tilfælde erstatte klorhexidin, da dette stof også har antibakterielle egenskaber. Steriliseret vand kan desuden benyttes til rensning af sår. Kontakt din læge eller din lokale apoteker ved bekymringer om brug af klorhexidin. 

Er der bivirkninger ved klorhexidin?

Ved klorhexidin mundskyl kan dine tænder og tungeblive misfarvet med en brun farve. Dette er en kendt og ufarlig bivirkning, der forsvinder senest når behandlingen stoppes. 


Tandpasta med klorhexidin

Har du problemer med tandkødsbetændelse eller plak, kan du med fordel anvende en tandpasta med klorhexidin. Gum Paroex tandpasta indeholder 0,06% klorhexidin og kan benyttes dagligt. Du kan blive meget klogere på mundhygiejne i det store tema om Mund & Tandpleje

pil til toppen med24

Fri fragt over 349 kr.

Til DAO PakkeShop & med DAO Hjemmelevering

14 dages fortrydelse

14 dages fortrydelsesret fra den dag du modtager varen. (Gælder ikke håndkøbslægemidler)

Medlemsbonus

Du opsparer bonus hver gang du handler i shoppen.

Kundeservice

Kontakt os på tlf. +45 7199 9817 eller pr. e-mail info@med24.dk.

Gør som 300.000 andre!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få adgang til eksklusive rabatkoder, kampagner, produktnyheder og eksperttips til en sund livsstil.