Blodtypetest

Blodtypetest

Vil du gerne vide, hvilken blodtype du har? Med et Eldonkort kan du let og enkelt teste din blodtype derhjemme. Blodtypetesten tester for antigener, så du kan lære din blodtype at kende indenfor AB0- og Rhesus D-systemet. 

Hvilken blodtype har jeg? | Sådan finder du din blodtype med et Eldonkort | Hvilken betydning har blodtype? 

1 Produkt(er)

Blodtyper – Kend forskellen på de forskellige

Hvis du nogensinde har tænkt til dig selv “Gad vide hvilken blodtype jeg har” eller “Hvad er mon min blodtype” så bare rolig. Med en blodtypetest i form af et eldonkort kan du let finde din blodtype med kun kort ventetid og få dråber blod. 

Ved første øjekast kan du ikke se forskel på blodet fra forskellige personer, men faktisk findes der flere forskellige blodtyper, der kan inddeles i systemerne AB0-systemet og Rhesus-D-systemet. Du har måske hørt folk fortælle om deres blodtype og nævne A, B, positiv og negativ. Her får du en forklaring på, hvad forskellen på blodtyperne egentlig er. Der findes hele 8 forskellige blodtyper i AB0 Rhesus-systemet, og disse 8 er: 

  • A Rhesus positiv
  • A Rhesus negativ
  • B Rhesus positiv
  • B Rhesus negativ
  • AB Rhesus positiv
  • AB Rhesus negativ
  • 0 Rhesus positiv
  • 0 Rhesis negativ

Forskellen på blodtyperne bunder i, at der på vores røde blodlegemer findes forskellige antigener, der modsvarer antistoffer i vores immunforsvar. Disse antigener er enten antigen A eller antigen B, og alt efter hvilket antigen, du har på dine blodlegemer, afgør det din blodtype. Du kan både have antigen A, antigen B, begge antigener eller ingen antigener. Hvis du har begge antigener har du blodtypen AB, og hvis du ingen antigener har, giver det dig blodtypen 0. 

Rhesus-systemet fungerer stort set på samme måde, men her er der blot to muligheder: Rhesus positiv eller rhesus negativ. Hvis du har rhesus antigener på dine blodlegemer, giver det dig blodtypen Rhesus postiv kombineret med din AB0-blodtype.  


Sådan bruger du et Eldonkort

Hvis du er nysgerrig efter at kende din blodtype, kan du let teste den ved hjælp af et Eldonkort. Du skal kun bruge en meget lille mængde blod fra din finger, og så kan du efter kun 10-15 minutter vide, om du har blodtypen A, B, AB eller 0 samt om du er rhesus positiv eller negativ.  

Et eldonkort fungerer ved at der på kortet er 4 forskellige felter, der hver især indeholder antistof A, antistof B, antistof D (som er antistoffet, der reagerer med rhesus D antigener) og et tomt kontrolfelt. Når antigener kommer i kontakt med deres tilsvarende antistoffer, vil blodet blive klumpet, og du kan på den måde finde ud af, hvilke antigener du har i dit blod.  

Med dit Eldonkort følger der en meget udførlig vejledning, men her får du en kort beskrivelse af processen, så du er lidt forberedt på, hvordan testen fungerer. Processen kan nemlig deles op i et par forskellige trin: 

1. Gør kortet og redskaberne klar

Inden du er helt klar til at udføre testen, skal du udfylde de personlige oplysninger på Eldonkortet samt dryppe en lille smule vand ud på hver af felterne på kortet.  

2. Stik et lille hul og fordel blodet

Som en del af din blodtypetest finder du desinficerende servietter, der bruges til at gøre din finger klar til det lille prik fra lancetten. Når du har fået hul på din finger, lader du en dråbe blod samle sig på en eldonstick, som du herefter placerer i ét af de 4 felter på Eldonkortet. Det samme gør du med de 3 andre eldonsticks, og her er det virkelig vigtigt, at blodet og sticksene ikke bliver blandet, da det kan forstyrre dit resultat.  

3. Afvent og aflæs resultatet

Med eldonsticken fordeler du nu blodet og vandet, så det går helt ud til kanten af hvert eneste felt. Vip nu kortet 10 sekunder i alle 4 retninger, så blodlegemerne bliver fordelt ud over hele feltet fyldt med antistoffer. Hvis du har antigener mod antistofferne på feltet vil blodet størkne og blive klumpet. Lad derfor Eldonkortet tørre i 10 minutter, og så kan du aflæse resultatet ved at se på, om blodet er jævnt og glat eller er blevet klumpet.  


Hvilken betydning har blodtype?

Din blodtype er ikke noget, der har afgørende betydning for dig i din hverdag, men derfor kan det stadig være sjovt at vide, hvilken blodtype du har. Et sted hvor blodtype dog har stor betydning er i forbindelse med bloddonation og blodtransfusion. Alt efter AB0- og rhesus-type kan forskellige personer nemlig dele blod, så du kan hjælpe folk med samme blodtype som dig selv, hvis de af den ene eller anden grund har brug for en blodtransfusion.  

Mange personer tror, at hvis de har en almindelig blodtype, er det ikke ligeså vigtigt at være bloddonor, men sagen er den, at der nærmest altid er brug for alle typer blod. I Danmark er fordelingen af blodtyper ca: 

Blodtype %-del af befolkningen
A Rhesus positiv 37%
0 Rhesus positiv 35%
B Rhesus positiv 8%
AB Rhesus positiv 4%
A Rhesus negativ 7%
0 Rhesus negativ 6%
B Rhesus negativ 2%
AB Rhesus negativ 1%

Blodtypekost

Nogle mener, at det kan være vigtigt at tilpasse din kost efter din blodtype, så du ikke belaster eller påvirker immunsystemet mere end nødvendigt. Idéen om blodtypekost bygger på, at blodtyperne A, B, AB og 0 hver især har forskellige fødevarer, der passer bedre til deres blod, immunsystem, fordøjelse og væv, hvorimod andre fødevarer bør undgås. Blodtypekost har endnu intet videnskabeligt belæg for, at særlige fødevarer er bedre og værre for de forskellige blodtyper, men uanset hvad, er blodtypekost typisk en sund kost med mange grøntsager.  


Blodtype & corona - hvad betyder min blodtype i forhold til corona?

Et studie fra oktober 2020 viser, at personer med blodtypen 0 har mindre risiko for at blive smittet med coronavirus end andre blodtyper. Det danske studie er lavet af forskere fra de danske blodbanker og er baseret på registeroplysninger fra de 2,7 millioner danskere, der i det danske sundhedsvæsen har fået bestemt deres blodtype. Der blev screenet 470.00 personer i forbindelse med studiet, hvoraf 7.400 blev testet positive.

Forskningsstudiet kom frem til, at risikoen for at blive smittet med coronavirus er præcis 13% lavere for personer med blodtype 0. I praksis vil det sige, at hvis man ved en screening af en gruppe med blodtyperne A, B eller AB finder 100 smittede, vil man ved en screening af samme antal personer med blodtype 0 finde 87. 

Der er tidligere set en sammenhæng mellem infektionssygdomme og blodtype, hvor blodtypen kan have en betydning for, hvem der får visse infektioner. Forskerne bag studiet mener også, at resultaterne har potentiale til at blive brugt til behandling af patienter med covid-19. Resultaterne og den videre forskning kan også få indflydelse på, hvem der først får tilbudt vaccinen mod corona, når den engang er klar.

Selvom forskningsresultatet kan komme som en glædelig nyhed for dig med blodtype 0, er det vigtigt at huske på, at du stadig kan blive smittet med covid-19. Følg derfor altid myndighedernes anbefalinger om afstand, mundbind og håndhygiejne


Test din blodtype med en blodtypetest fra Med24.dk

Eldonkortet er en enkel og sikker måde at teste din blodtype på, og hos Med24.dk får du altid lynhurtig levering af din ordre, så du kan finde din blodtype allerede i morgen. Du kan desuden opnå fri fragt og hurtig levering.  

Gå til top

Fri fragt over 349 kr.

Til DAO PakkeShop & med DAO Hjemmelevering

30 dages fortrydelse

30 dages fortrydelsesret fra den dag du modtager varen. (Gælder ikke håndkøbslægemidler)

Medlemsbonus

Du opsparer bonus hver gang du handler i shoppen.

Kundeservice

Kontakt os på tlf. +45 7199 9817 eller pr. e-mail info@med24.dk.

Gør som 300.000 andre!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få adgang til eksklusive rabatkoder, kampagner, produktnyheder og eksperttips til en sund livsstil.