Sesamolie

Sesamolie er en ganske velsmagende og alsidig olie, som udvindes af sesamfrø. Olien bidrager godt indvortes såvel som udvortes, derfor benyttes den også både til kosmetik og madlavning, hvor den kan indgå i bagning, stegning og salater.  Læs mere...

Om sesamolie

De små lyse sesamfrø er ikke blot gode i madlavning og bagning, men også rige på en olie, som er hyppigt anvendt i det asiatiske køkken. Sesamolien har været kendt i årtusinder grundet dens anvendelse i Indien – her var olien tidligere værdsat i forbindelse med helbredelse og formodningen om anti-inflammatoriske egenskaber.

Sesamolien kan findes både på en lys form af uristede sesamfrø samt en mørkere olie af ristede sesamfrø. Processen med ristning sker inden presning og udvinding af den delikate olie. Forskellen er at finde i smagen af olierne. Den lyse sesamolie har en mild smag af sesam, hvorimod den mørkere version har en mere markant og brændt nøddesmag. 

Næringsindhold

Med sesamolien forbindes en masse gode egenskaber – blandt andet grundet dens gavnlige indhold af:

  • Antioxidanter
  • E-vitamin
  • B-vitamin
  • Calcium
  • Magnesium
  • Omega-3 fedtsyrer
  • Omega-6 fedtsyrer
  • Protein

Fedtsyrerfordelingen er følgende: 

Mættede fedtsyrer: 14%
Enkeltumættede fedtsyrer: 42%  
Flerumættede fedtsyrer: 44%  

Lider man af forhøjet blodtryk kan sesamolien med fordel anvendes, idet den indeholder få mættede fedtsyrer, men mange flerumættede.  

Sesamolie til madlavning

Om end man vælger en lys eller mørk variant er sesamolie en af de helt karakteristiske, velduftende og smagfulde olier. Olien er både stabil og resistent over for harskhed.

Sesamolie er anvendt i alt fra stegning til bagning. Mange hælder også den velsmagende olie udover diverse salater, i dressinger og marinader. I det europæiske køkken er den lyse sesamolie mest anvendt, hvorimod den aromatiske mørke sesamolie er den fortrukne i asiatiske retter som smagsfremhæver.

Vær opmærksom på, at den ristede sesamolie (mørk) ofte kun behøves at tilsættes i små dryp, da den kan virke gennemtrængende ligesom krydderier. I det asiatiske køkken tilsættes den ofte efter endt tilberedning af maden.

Prøv for eksempel Urtekram Koldpresset Sesamolie eller Clearspring Økologisk Sesamolie ovenpå stegte grøntsager, i nudelretter eller marinader, hvor det vil efterlade en vidunderlig, nøddesmag og samtidig berige anretningen med noget sundt og nærende.  

Opbevaring

Olie bør undgå direkte sollys, men også køleskab temperaturer. Den bør opbevares tørt, men gerne køligt i et køkkenskab, for at undgå at den bliver tyk, sløret eller grumset. Sesamolie vil med tiden blive harsk og udvikle bismage. 

Sesamolie til hudpleje

I flere hudplejeprodukter kan du finde den fine sesamolie. Den trænger både godt ind i huden og virker både blødgørende, beskyttende og forebyggende. I flere hårprodukter virker den næringsgivende og styrkende.

Blandt vores mest foretrukne produkter indeholdende sesamolie er MK Organic Pure Oil O, der med fordel kan anvendes til en tør, sart og "alderspåvirket” hud. De naturlige olier i denne pleje bidrager med mere elasticitet og fugt.  

Fri fragt over 200 kr.

Til DAO PakkeShop & med DAO Hjemmelevering

14 dages fortrydelse

14 dages fortrydelsesret fra den dag du modtager varen.

Medlemsbonus

Du opsparer bonus hver gang du handler i shoppen.

Kundeservice

Kontakt os på tlf. +45 7199 9817 eller pr. e-mail info@med24.dk.

Få tilsendt rabatkoder & nyheder!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få adgang til eksklusive rabatkoder, kampagner, produktnyheder og eksperttips til en sund livsstil.