Perikon

Perikon er anvendt både som naturlægemiddel, kosttilskud samt til hudpleje. Planten er især kendt i forbindelse med tristhed, modløshed og nedtrykthed.

Hvad er perikon?  | Sådan kan du bruge perikon | Perikon til gravide | Bivirkninger

Hvad er perikon?

Perikon er en plante med blomster, der vokser i blandt andet Danmark. Der findes mange forskellige slags perikon. Faktisk findes der omkring 560 arter perikon, hvor ca. 15 bliver brugt til naturlægemidler, kosttilskud og i hudpleje. Perikon har i årtusinder været anvendt som naturmedicin mod depressioner og angst. I Danmark har Lægemiddelstyrelsen godkendt enkelte naturlægemidler baseret på perikon til behandling af nedtrykthed. Prikbladet perikon er den mest anvendte form for perikon i forbindelse med naturmedicin. Perikon indeholder bl.a. hyperforin, hypericin og polyphenoler, som menes at være de aktive indholdsstoffer mod tristhed, nedtrykthed og modløshed.

Perikon går også under navnet Johannes Urt og St. Johns Urt, og så er de kendt som de ”grønne lykkepiller”.


Anvendelse af perikon

Når ikke vi bruger perikon til pynt i vores haver eller fremstilling af snaps, bruger vi det i naturlægemidler og kosttilskud. Perikon anvendes ved tristhed, nedtrykthed og modløshed.

Det er vigtigt ikke at forveksle perikon med antidepressive præparater, da det ikke er dokumenteret hertil. Mange vælger derimod perikon i stedet for receptpligtige præparater, da der er mindre risiko for bivirkninger. Alt tyder på, at de virker serotonin fremkaldende, hvilket vil sige, at de virker som de almindelige antidepressive piller. Du bør ikke tage perikon sammen med receptpligtige antidepressive piller. Virkningen bliver formentlig ikke forringet, men du kan risikere at få bivirkninger som serotoninsyndrom. Læs mere om dette under bivirkninger.


Perikon mod depression

Der er lavet flere studier på, hvorvidt perikon har en gavnlig effekt på let til moderate depressioner. Det er blevet konkluderet, at perikon er virksom mod lette til moderate depressioner og at det virker ca. 37% bedre end placebo. Det er dog vigtigt at tilføje, at perikon ikke har dokumenterede indikationer på at virke mod depression. Studierne der er blevet lavet i forbindelse med perikon og depressioner besværliggøres da forskellen mellem de anvendte præparater ikke har været ens gennem forsøgene. Dosis har varieret mellem 300-1800 mg. ekstrakt fra perikon og længden af studierne har varet fra 4-8 uger. Derfor har det endnu ikke været muligt at fastlægge en dokumenteret indikation på perikon mod depression.

Efter 1-2 ugers behandling med perikon kan man forvente at have en mærkbar effekt fra præparatet. Der kan dog gå længere tid hos nogle personer. Perikons umiddelbare virkning er, at det mindsker tristhed, modløshed og nedtrykthed. Perikon bidrager til at du nemmere kan komme gennem hverdagen uden at føle dig trist.


Kan jeg tage perikon?

Perikon er specielt til dig der lider af modløshed, tristhed og nedtrykthed. Det er til dig gerne vil prøve et alternativ til receptpligtigt medicin. Det er dog meget vigtigt at understrege at man i forbindelse med depressioner ikke må selvmedicinere sig selv. Det er derimod meget vigtigt, at du kontakter din læge med henblik på en samtale omkring din tilstand.


Perikon, gravide og ammende

Som gravid bør du undgå indtag af perikon, da man endnu ikke kender til eventuelle forsterskader. Nogle undersøgelser viser, at perikon udskilles i modermælken og gives derved videre til det ammende barn. Du bør derfor ikke indtage perikon under amningen. Det er vigtigt at kontakte din læge hvis du oplever tegn eller føler dig trist og nedtrykt.


Perikon og lægemidler

Perikon øger aktiviteten af leverens funktion, så kroppen lukker nogle udefrakommende faktorer ude af kroppen. Det betyder, at visse lægemidler ikke vil blive optaget ordentligt i kroppen:

  • P-piller
  • HIV-medicin
  • Epilepsi medicin
  • Blodfortyndende medicin f.eks. Warfarin
  • Medicin mod kræft f.eks. Irinotecan

Bivirkninger ved perikon

Mavegener, træthed, mundtørhed, svimmelhed og uro er det mest kendte bivirkninger ved perikon.

Langtidsbivirkninger ved brug af perikon kendes ikke. Perikon kan i sjældne tilfælde fremkalde serotoninsyndrom. Dette syndrom kan forekomme hvis du tager noget medicin, der medfører et højt niveau af serotonin i kroppen. Tegn på serotoninsyndrom vil vise sig i form af omtågethed, indre uro, rysten, muskeltrækninger og psykose med hallucinationer Dette kan forekomme, hvis du indtager et produkt, der enten indeholder serotonin eller bidrager til dannelsen heraf.

I meget store doser kan perikon medføre fotosensibilisering. Fotosensibilisering betyder, at du bliver meget følsom overfor solen. Du vil hurtigt blive solbrændt og have besvær ved at opholde dig ude når solen står højt. Hvis du oplever lignende tegn er det vigtigt at du kontakter din læge. Du kan evt. også smøre din krop med kortisonsalve.

Fri fragt over 200 kr.

Til DAO PakkeShop & med DAO Hjemmelevering

14 dages fortrydelse

14 dages fortrydelsesret fra den dag du modtager varen.

Medlemsbonus

Du opsparer bonus hver gang du handler i shoppen.

Kundeservice

Kontakt os på tlf. +45 7199 9817 eller pr. e-mail info@med24.dk.

Få tilsendt rabatkoder & nyheder!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få adgang til eksklusive rabatkoder, kampagner, produktnyheder og eksperttips til en sund livsstil.