Vaskenødder / Sæbebær

Vaskenødder eller sæbebær, som de også kaldes, er skaller fra tørrede bær uden skrappe kemikalier, der kan bruges til almindelig maskinvask af tøj. Her på siden finder du vaskenødder fra brands som Cocoon Eco Living, That Red House og Vita Biosa.

Hvad er vaskenødder? | Sådan virker vaskenødder | Guide til anvendelse

3 Produkt(er)

Hvad er vaskenødder?

Måske har du hørt ordet vaskenødder, men er i tvivl om hvad vaskenødder egentlig er, eller hvor de kommer fra, og i det tilfælde har vi samlet en hel masse information her.

Vaskenødder kaldes også for sæbebær, og de kommer fra træet Sapindus mukorossi, der vokser i subtropiske og tropiske egne som Nepal og Indien. Sæbebærrene har specielle egenskaber, når det kommer til vask af tøj, fordi de indeholder stoffet saponin.

Sæbebærrene fra Cocoon Eco Living er dyrket i samarbejde med organisationen Grow Nepal, hvor der samarbejdes med lokale økologiske landmænd i Nepal. På den måde sikrer de, at deres sæbebær er økologiske og af højeste kvalitet, mens der samtidig foregår en fair behandling af arbejdere og landmænd.

Træerne med sæbebær behandles ikke med pesticider, da sæbebærrenes indhold af saponin er med til at holde insekter væk. Når bærrene er modne, høstes de, hvorefter de lægges til tørre under solen. Efter tørring fjernes frøene fra bærrene, og skallerne er efter rensning klar til at pakkes og bruges til vask. Den helt naturlige proces med at dyrke og klargøre sæbebærrene til brug sikrer, at der ikke sker unødig last af miljøet og naturen. 


Sådan virker vaskenødder

Det er vaskenøddernes høje indhold af saponin, der giver dem deres specielle evner som vaskemiddel. Ved kontakt med vand kan saponin fungere som surfaktant, hvilket betyder, at det kan mindske overfladespændingen mellem snavs i tøjet og vandet, så tøjet nemmere vaskes rent.

Ved at bruge vaskenødder til vask af tøj undgår du derfor de svært nedbrydelige stoffer, der findes i de fleste almindelige vaskemidler, og som er særligt hårde mod miljøet.

Desuden skummer saponin ved kontakt med vand, og vaskenødderne efterlader vasketøjet blødt og rent uden duft eller farve. Derfor egner vaskenødderne sig godt til personer, der gerne vil undgå eller er særligt følsomme overfor farvestoffer og parfume. 


Hvordan bruger man vaskenødder?

Når du køber vaskenødder hos Med24.dk kommer de med en tilhørende lille bomuldspose, og til en almindelig maskinvask bruges ca. 5 skaller. Posen med skaller kommes blot i vaskemaskinen sammen med vasketøjet, og efter en vask ved 30-60oC er tøjet igen rent og blødt. 
Hvis der vaskes ved 30-60oC har skallerne en forventet holdbarhed på 5 vaske. Tip! Hvis du gerne vil have, at dit nyvaskede tøj dufter dejligt, kan der tilføjes et par dråber æterisk olie til bomuldsposen. Prøv fx med Urtegaarden Lavendelolie, der har en fantastisk beroligende blomsterduft.

Ved vask over 60oC har vaskenødderne samme gode virkning, men holder kun til 1-2 ganges brug.

Hvis det kun er en hurtig vask, eller en vask ved under 30oC, kan du med fordel lægge vaskenødderne i blød et par minutter inden, for at opnå den bedste effekt.

Tøj og stof, der skal håndvaskes eller iblødsættes, kan sagtens vaskes med vaskenødder også ved blot at lægge tøj og vaskenødder i blød sammen i vand. 


Lav dit eget multirengøringsmiddel

Vaskenødder kan bruges til meget mere end blot maskinvask, og på ca. 25 minutter kan du lave en grundsæbe, der kan spare dig for mange kemikalier i hverdagen.

Grundsæben fremstilles ved at koge ca. 10 skaller med 1 liter vand i 20 minutter, og efter afkøling drænes sæben gennem et klæde. Her kan du evt. tilsætte citronsyre eller andet naturligt konserveringsmiddel for at forlænge holdbarheden drastisk.

Denne grundsæbe kan nu bruges til en række forskellige produkter ved at tilsætte stivelse, æterisk olie eller eddike, fx:

  • Opvaskemiddel
  • Glasrens
  • Pletfjerner
  • Håndsæbe

Køb vaskenødder billigt hos Med24.dk

Hos Med24.dk er vi forhandlere af vaskenødder, så du billigt kan vaske tøj med tanke på miljøet. Vaskenødderne har en lang række af fordele, da de både er skånsomme overfor huden og naturen, og samtidig har mange anvendelsesmuligheder. Du kan finde vaskenødderne i forskellige mængder, hvor de store 1kg poser rækker til over 365+ vaske, og med vores hurtige og miljøvenlige forsendelse kan du snart være i gang med en naturlig og miljøvenlig vask.  

Fri fragt over 299 kr.

Til DAO PakkeShop & med DAO Hjemmelevering

14 dages fortrydelse

14 dages fortrydelsesret fra den dag du modtager varen. (Gælder ikke håndkøbslægemidler)

Medlemsbonus

Du opsparer bonus hver gang du handler i shoppen.

Kundeservice

Kontakt os på tlf. +45 7199 9817 eller pr. e-mail info@med24.dk.

Gør som 300.000 andre!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få adgang til eksklusive rabatkoder, kampagner, produktnyheder og eksperttips til en sund livsstil.