Efterårets superfoods

Efterårets fantastiske superfoods

Hvad er superfood?

Superfoods har fået megen skæld ud de senere år. For hvorfor hedder det superfoods og er de virkelig så super som de giver udtryk for.
Superfoods er egentlig bare en betegnelse for en gruppe af fødevarer som indeholder mange antioxidanter, vitaminer og mineraler. De har forskellige kvaliteter og kan hver især bidrage til et bedre velvære, eller den mentale eller fysiske præstation.
Havtorn og grønkål er 2 fødevarer som begge går under betegnelsen superfoods. Det er begge 2 af efterårets superfoods som kan hentes ind i de lidt koldere måneder.

Havtorn - den gule vitaminbombe

havtorn- den lille superfood

Det lille gule/orange bær er propfyldt med gode egenskaber der er gode for os her i den koldere tid.
Bærret er ikke meget større end en 1 krone, og vokser på buske langs kysterne. Det kan kræve sin mand/kvinde at plukke de lækre bær, da busken er udstyret med skarpe torne.
Havtorn indeholder lige så meget c-vitamin som en stor appelsin, så selvom det er et lille bær, så får du et bær der er spækket med gode sager. Havtorn går under betegnelsen Superfood og bare 2-3 bær giver dig din dagsration af både vitaminer og antioxianter.

Havtorn indeholder en lang række af forskellige vitaminer:

 • A-vitamin
 • B1-vitamin
 • B2-vitamin
 • E-vitamin
 • F-vitamin
 • K-vitamin
 • P-vitamin

Havtorn er ydermere rig på antioxidanter, omega-3 og aminosyrer.

Opskrifter med havtorn

Havtorn er kendt som "nordens citron". Det kommer sig af den let syrlige og friske smag. Bærret kan anvendes til alt fra fiskeretter, kager, smoothies, marmelader mm. Bærret bliver ligeledes anvendt i diverse cremer og olier samt i medicin.

Marmelade med havtorn

300 g. havtorn
300 g. æble
70 g kokossukker (eller almindelig sukker)
lidt vand

Rens havtorn og skræl og fjern kernehuset på æblerne. Skær i små stykker og  bring alle ingredienserne i kog. Lad småsimre i ca 15 min. Hæld massen i skoldede glas og spis på brød, på grød eller yoghurt, i desserter eller i kager.

marmelade med havtorn

Chutney med havtorn og gulerod

300 g gulerod
100 g havtorn
2 fed hvidløg
1 spsk brun farin
2 skalotteløg
250 ml vand
1 tsk chili
1 dl hvidvinseddie
1 spsk olie
salt og peber

Gør sådan:
1. skræl gulerødder og hak dem i mindre stykker. Sauter hvidløg og løg i lidt olie i en gryde og tilsæt herefter gulerod, chili, sukker og sauter videre.
2. Vand og eddike, samt havtorn hældes ved og lad retten simre en 45 min.
3. smag til med salt og peber. Hæld det hele på skoldende glas.

Chutney med havtorn


Grønkål - den grønne vitaminbombe

Grønkål

Grønkål er endnu en af naturens næringsrige fødevarer. Grønkål er en af efterårets og vinterens sunde overlevere. Selvom temperaturen viser minus 10 grader, så står grønkålen stadig flot på marken. Alle kåltyperne har et højt indhold af vitaminer og mineraler, men Grønkål har lige det ekstra der gør at det bliver hævet over de andre.

Grønkål indeholder af vitaminer og mineraler:

 • A-vitamin
 • B-vitamin
 • C-vitamin
 • Jern
 • Kalium
 • Calcium

Kaloriemæssigt indeholder grønkål kun 60 kcal. pr. 100 g. Det indeholder en masse fibre som fylder godt i maven og giver en god mæthedsfornemmelse.

Grønkål er meget anvendeligt i køkkenet og kan bruges i både det kolde og varme køkken. Brug grønkål i salater i stedet for almindelig salat.  Anvend gerne grønkål i din smoothies, det giver en super flot farve samtidig med det har en fantastisk smag. Prøv fx. at juice grønkål, spinat og ananas - så simpelt men super lækkert og sprængfyldt med vitaminer.
Har du lyst til en anderledes snack - grønkålschips, så kan du med fordel riste grønkål i ovnen med lidt olie og salt til det bliver helt sprødt.

Grønkål kan købes i diverse supermarkeder, men findes også i tørret og pulveriseret form.

Opskrifter med Grønkål

Grønkålschips

Grønkål i mindre stykke
salt
olie

1. Skyl og bræk grønkål i mindre stykker vend dem i lidt olie og drys med salt
2. Bag i ca. 15 min. i ovnen ved ca. 180 grader.

Grønkål i blandede salater

Grønkål kan sagtens anvendes i enhver salat. Mix med diverse grønt fra køleskabet, tilsæt evt appelsinstykker eller andet frugt for at give salaten lidt sødme.

blandet salat med grønkål

Fri fragt over 249 kr.

Til DAO PakkeShop & med DAO Hjemmelevering

14 dages fortrydelse

14 dages fortrydelsesret fra den dag du modtager varen.

Medlemsbonus

Du opsparer bonus hver gang du handler i shoppen.

Kundeservice

Kontakt os på tlf. +45 7199 9817 eller pr. e-mail info@med24.dk.

Få tilsendt rabatkoder & nyheder!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få adgang til eksklusive rabatkoder, kampagner, produktnyheder og eksperttips til en sund livsstil.
Kontakt kundeservice
Brug for hjælp?