Efterårets grønt og bær
Havtorn
Bærret er ikke meget større end en 1 krone, og vokser på buske langs kysterne. Det kan kræve sin mand/kvinde at plukke de lækre bær, da busken er udstyret med skarpe torne.
Opskrifter med havtorn
Havtorn er kendt som "nordens citron". Det kommer sig af den let syrlige og friske smag. Bærret kan anvendes til alt fra fiskeretter, kager, smoothies, marmelader mm. Bærret bliver ligeledes anvendt i diverse cremer og olier samt i medicin.
Marmelade med havtorn
300 g. havtorn
300 g. æble
70 g kokossukker (eller almindelig sukker)
lidt vand
Rens havtorn og skræl og fjern kernehuset på æblerne. Skær i små stykker og bring alle ingredienserne i kog. Lad småsimre i ca 15 min. Hæld massen i skoldede glas og spis på brød, på grød eller yoghurt, i desserter eller i kager.
Chutney med havtorn og gulerod
300 g gulerod
100 g havtorn
2 fed hvidløg
1 spsk brun farin
2 skalotteløg
250 ml vand
1 tsk chili
1 dl hvidvinseddie
1 spsk olie
salt og peber
Gør sådan:
1. skræl gulerødder og hak dem i mindre stykker. Sauter hvidløg og løg i lidt olie i en gryde og tilsæt herefter gulerod, chili, sukker og sauter videre.
2. Vand og eddike, samt havtorn hældes ved og lad retten simre en 45 min.
3. smag til med salt og peber. Hæld det hele på skoldende glas.
Grønkål
Grønkål er en af efterårets og vinterens overlevere. Selvom temperaturen viser minus 10 grader, så står grønkålen stadig flot på marken.
Grønkål er meget anvendeligt i køkkenet og kan bruges i både det kolde og varme køkken. Brug grønkål i salater i stedet for almindelig salat. Anvend gerne grønkål i din smoothies, det giver en super flot farve samtidig med det har en fantastisk smag. Prøv fx. at juice grønkål, spinat og ananas - så simpelt men super lækkert og sprængfyldt med vitaminer.
Har du lyst til en anderledes snack - grønkålschips, så kan du med fordel riste grønkål i ovnen med lidt olie og salt til det bliver helt sprødt.
Grønkål kan købes i diverse supermarkeder, men findes også i tørret og pulveriseret form.
Opskrifter med Grønkål
Grønkålschips
Grønkål i mindre stykke
salt
olie
1. Skyl og bræk grønkål i mindre stykker vend dem i lidt olie og drys med salt
2. Bag i ca. 15 min. i ovnen ved ca. 180 grader.
Grønkål i blandede salater
Grønkål kan sagtens anvendes i enhver salat. Mix med diverse grønt fra køleskabet, tilsæt evt appelsinstykker eller andet frugt for at give salaten lidt sødme.