Alkoholforbrug - max 5 genstande på én gang

Drik ikke mere end fem genstande på én gang – fx en aften. Det er Sundhedsstyrelsens nye anbefaling for alkoholforbrug, der suppleres af de kendte anbefalinger for alkoholforbrug: Kvinder frarådes at drikke mere end 14 genstande om ugen – og mænd mere end 21 genstande. Men det er samtidig hovedbudskabet i Sundhedsstyrelsens alkoholkampagne, der skydes i gang i uge 40.

I det seneste årti har Sundhedsstyrelsens genstandsgrænser været debatteret i mange sammenhænge. Debatten har navnlig omhandlet sammenhængen mellem alkoholforbrug og forskellige kræftformer, bl.a. brystkræft, samt betydningen af drikkemønsteret for helbredet. Denne debat har givet anledning til at skærpe budskabet,  også fordi en fokusgruppeundersøgelse har vist, at det er en udbredt opfattelse, at et forbrug op til genstandsgrænserne er ”det sunde” forbrug. Det er det ikke! Det er det absolut maksimale forbrug – og mindre er bedre. Det er ikke risikofrit at drikke op til genstandsgrænserne. En undersøgelse har vist, at 8% udvikler afhængighed på et forbrug på 2 genstande dagligt. Og risikoen for fx brystkræft stiger med hver ekstra genstand.

Nye anbefalinger for alkoholforbrug
Efter en arbejdsgruppe under Sundhedsstyrelsen har gennemgået de nyeste forskningsresultater har Sundhedsstyrelsen formuleret fem skærpede anbefalinger om alkohol – de såkaldte ”Fem skarpe om alkohol”. Anbefalinger fastholder Sundhedsstyrelsens kendte genstandsgrænser – maks. 14 genstande om ugen for kvinder – og maks. 21 genstande for mænd. Med de skærpede anbefalinger fastslår Sundhedsstyrelsen, at alkohol er et risikabelt rusmiddel, som skal omgås med stor forsigtighed.

De nye anbefalinger henvender sig til den voksne befolkning. Sundhedsstyrelsen understreger, at børn under 16 år slet ikke skal drikke, mens unge skal drikke meget moderat – og ikke mere end fem genstande på én gang.

De fem skarpe om alkohol

Drik ikke alkohol for din sundheds skyld
Kun midaldrende og ældre personer og personer med hjerte-kar sygdomme kan i nogle tilfælde op-nå en sundhedsmæssig fordel af at drikke ca. en genstand dagligt. For andre er der ingen sundheds-mæssige gevinster.

Kvinder frarådes at drikke mere end 14 genstande og mænd mere end 21 genstande om ugen – og mindre er bedre
Bemærk, at grænserne beskriver det maksimale indtag om ugen.

Undgå helt alkohol

  • hvis du har svært ved at kontrollere dit alkoholforbrug,
  • får medicin der ikke må blandes med alkohol,
  • har en sygdom, der forværres når du drikker
  • eller er gravid.
  • Drikker du alligevel, så drik højst én genstand i døgnet. Er du under 18 år eller ammer du – bør du kun drikke meget lidt.

Drik ikke over 5 genstande på en gang – fx på en aften
Et stort forbrug af alkohol på en gang øger risikoen for blandt andet hjertekarsygdomme og for ulykker og skader.

Nogle har særlig risiko for at blive afhængige
Har du nær familie med alkoholproblemer eller psykiatriske sygdomme, bør du være særlig påpas-selig. Har du svært ved at styre dit forbrug af alkohol bør du søge hjælp.

Nogle gange bør du slet ikke drikke
Nogle situationer kræver koncentration og nærvær. Fx sport, bilkørsel, arbejde og samvær med børn. Undgå helt at drikke i disse situationer.

 

Fri fragt over 349 kr.

Til DAO PakkeShop & med DAO Hjemmelevering

14 dages fortrydelse

14 dages fortrydelsesret fra den dag du modtager varen. (Gælder ikke håndkøbslægemidler)

Medlemsbonus

Du opsparer bonus hver gang du handler i shoppen.

Kundeservice

Kontakt os på tlf. +45 7199 9817 eller pr. e-mail info@med24.dk.

Gør som 300.000 andre!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få adgang til eksklusive rabatkoder, kampagner, produktnyheder og eksperttips til en sund livsstil.