Vinterdepression? Spis dig i bedre vinterhumør

Skrevet af
Vinterdepression


Vintertiden kan være hård. Der er mørkt, når vi tager af sted om morgen og igen når vi kommer hjem om aftenen. Humøret daler i takt med energiniveauet. Sofaen lokker mere end ellers og du sover mere end normalt. De daglige aktiviteter og selv de rutineprægede arbejdsopgaver kræver store anstrengelser og du har mindre lyst til at være sammen med andre mennesker. Din krop føles pludselig 10 år ældre, du føler dig træt, tung og udmattet.

Kan du genkende disse symptomer?

Tusindvis af danskere rammes hver år af vinterdepression. En tilstand der gør det nærmest umuligt at komme i gennem det mørke halvår og for mange bliver det mere og mere udtalt for hvert år der går.

For mange melder symptomerne sig allerede i oktober, november måned og for andre er det værst i januar, februar og marts når depoterne er helt tømte.


Hvad er en vinterdepression?

Vinterdepression er en særlig form for depression, der er sæsonbestemt.

Den opstår når dagslyset aftager i forbindelse med vinterperioden. Det er som regel en mildere form for depression i forhold til anden depression og det betyder at den ofte overses som en sygdom der bør behandles.

Ca. 30.000 danskere lider af vinterdepression (plus alle dem der går alene med symptomerne). Størstedelen er kvinder.

Vinterdepression opstår, når lysmængden aftager og hænger muligvis sammen med hormonet melatonin. Melatonin udskilles af koglekirtlen i hjernen og selve udskillelsesprocessen påvirkes af lyset.

I forbindelse med depression ses en ændring af stofstiftet i hjernen, hvor signalstofferne serotonin og noradrenalin forekommer i mindre mængde end normalt. Det samme ses ved vinterdepression.

For nogle mennesker kan medicin være nødvendigt.

En vinterdepression kan have alvorlige konsekvenser for den der er ramt, men også arbejds- og familieliv. De fleste formår dog at kæmpe sig igennem vintermånederne og får det godt igen når foråret titter frem.

Mange har desværre den opfattelse, at det er flovt at være deprimeret og træt, at man bare skal tage sig sammen, men heldigvis er vi blevet mere åbne og bedre til at udtrykke, hvordan vi føler os tilpas.


En vinterdepression kræver en effektiv indsats og du kan gøre meget selv.


Livsstil

Først kan du med fordel starte med at acceptere at dit energiniveau daler i takt med at lyset forsvinder. Indstille dig på, at du i vintermånederne har brug for mere ro og hvile og forsøge at gøre din indstilling så positiv som muligt. Da stress forværre symptomerner, er det generelt en god idé at drosle ned på arbejdsmængde og tempo.

Forsøg at få så meget dagslys som muligt. Kom ud i den friske luft et kvarters tid eller en halv time hver dag. På de herlige solskinsdage, som der trods alt er mange af. Sidder du indendørs på en arbejdsplads i dagens lyse timer, kan du evt. tage frokosten med ud, og holde dine pauser udendørs. Eller tage en snak med din leder, som sikkert vil have forståelse for, at du har brug for at komme lidt ud i lyset. Du kan evt. tilbyde et ekstra kvarter i den anden ende.

Lysterapi har vist sig at være en effektiv behandling af vinterdepression. Ved denne behandling skal man sidde foran en lampe, der udsender et særligt stærkt hvidt lys, et bestemt antal timer pr. dag i to uger. Lysstyrken er bestemmende for, hvor længe man dagligt skal sidde foran lampen. Ved 10.000 lux, som er det almindeligt brugte, skal man sidde foran lyset i cirka en halv time hver morgen. Tal med en fagperson om, hvilken lampe der er bedst.

Undgå at falde i TV fælden, den tapper dig bare yderligere for energi. Sluk apparatet (incl. computer og telefon) om aftenen og find på noget andet mere aktivt.

Du kan eventuelt bruge aftenen på at pleje dig selv med lune fodbade ved brændeovnens skær, lange varme karbade med velduftende olier eller hvad med at bruge en aften på sofaen med den bog du ellers aldrig ville være kommet i gang med? Du kan gå i gang med det indendørsprojekt du længe har udsat, køb en yoga dvd og dyrke yoga stuegulvet. Eller tag ud og spille badminton eller andet med en god kammerat/veninde. Tænd masser af stearinlys/Levelys og forsøg at gøre det så hyggeligt og dejligt for dig selv, som muligt.

Trap gerne motionsmængden lidt op om vinteren. Så du producerer en masse af de humørgivende stoffer i kroppen. Er det helt umuligt for dig at motionere udendørs, kan du med fordel melde dig ind i et træningscenter som både er lunt og tørt.

Undgå indtag af alkohol, kaffe, the og slik og kager om aftenen.
Det forstyrrer din nattesøvn så du sover dårligere og er dermed mere træt om dagen. Sørg for at få 7-9 timers sammenhængende søvn OM NATTEN. Det er om natten at kroppens opbyggende processer foregår og balancen genskabes. Det giver god energi om dagen.


Kost

Når vi er trætte og depressive, har vi ofte en øget trang til søde sager og fed mad. Derfor vælger vi på grund af manglen på energi ofte de lette løsninger som pizza, junkfood mm. Det bliver hurtigt en dårlig spiral og den elendige kost er med til at stresse kroppen yderligere. En dårlig næringsstatus, altså mangel på livsvigtige vitaminer, mineraler og fedtstoffer øger risikoen for depression.

Du kan via kosten (og motion) stimulere kroppens produktion af de samme stoffer som antidepressiv medicin og du kan forsøge at opbygge et godt immunforsvar og en god næringsstatus så du bedre klare situationen.

Føler du ikke at du har kræfterne og overskud til at tænke på mad, er det en god idé at alliere sig med familien eller gode venner. Hvis du melder ærligt ud, vil de med garanti gerne hjælpe med at lave en ekstra portion mad, måske hjælpe med at handle ind og lave nogle portioner til fryseren.

Sørg for at få masser af frugt og grønt. Gerne de grove grøntsager som kål, broccoli, gulerødder, blomkål, tomater, rodfrugter mv. 
600 g. dagligt. Gerne rå, som suppe, let stegte, dampede og wokkede. Kartofler, fuldkornspasta, groft brød og brune ris er også godt.

Disse madvarer indeholder sunde kulhydrater, der fragter de humørgivende stoffer op til hjernen.

 • Makrel
 • Æg
 • Avocado
 • Laks
 • Hornfisk
 • Porrer
 • Spinat
 • Appelsiner
 • Nødder
 • Grapefrugt
 • Græskarkerner
 • Sesamfrø
 • Grønkål
 • Rosenkål

Denne gruppe har et stort indhold af B-vitaminer, C-vitaminer, calcium, magnesium og zink som er med i omdannelsesprocessen:

 • Kylling
 • Kalkun
 • Fisk
 • Tørrede bønner
 • Linser

Disse madvarer indeholder forløberen til hjernens humørgivende signalstof serotonin:

 • Fede fisk
 • Gode, koldpressede jomfruolier
 • Avocado
 • Hørfrøolie
 • Nødder

De livsvigtige fedtstoffer isolerer hjernens nerveceller og er meget vigtige at huske hver dag. Du kan eventuelt tage olie I form af et dagligt tilskud. Tal da med en fagperson som kan rådgive dig om produkterne. Men ellers brug olierne I dressing, på salater og grønsager.

 • Spis 3-5 små daglige måltider så du holder dit blodsukker stabilt.
 • Undgå sukker, sodavand, junkfood, hvidt brød, for meget kaffe og alkohol.
 • Suppler med en god multi vitaminpille dagligt.

Det er vigtig at tage sin “vintermelankoli” alvorligt. Forsøg at være åben og tag i mod hjælp. Er du helt ude af stand til selv at forsøge med kost- og livsstilsomlægninger bør du søge læge der kan rådgive dig om mulighederne.

Fri fragt over 200 kr.

Til DAO PakkeShop & med DAO Hjemmelevering

14 dages fortrydelse

14 dages fortrydelsesret fra den dag du modtager varen.

Medlemsbonus

Du opsparer bonus hver gang du handler i shoppen.

Kundeservice

Kontakt os på tlf. +45 7199 9817 eller pr. e-mail info@med24.dk.

Få tilsendt rabatkoder & nyheder!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få adgang til eksklusive rabatkoder, kampagner, produktnyheder og eksperttips til en sund livsstil.
Kontakt kundeservice
Brug for hjælp?