Kundeservice
0 varer
Kurv

Taljemålet er overset

Taljemålet er overset

Læger måler for få taljer på danske patienter

 

Næsten hver anden praktiserende læge er opmærksom på, at svært overvægtige har risiko for at udvikle hjertekarsygdom. Men kun få patienter er klar over, at fedme øger risikoen for at få hjertekarsygdom. Går de til deres praktiserende læge kan kun 6 procent forvente, at få målt deres talje. Det viser resultater fra undersøgelsen ”The Shape of the Nations”, som bliver offentliggjort i forbindelse med World Heart Day.        

 

Men der er langt fra viden til handling, erkender Bo Christensen, praktiserende læge og forsker ved Århus Universitet. Han møder dagligt i sin konsultation overvægtige patienter, hvor det er oplagt at svinge målebåndet rundt om taljen på dem. Men indtil nu har han kun sjældent brugt taljemålet.

 

- Det er et spørgsmål om vane. Lige så ofte jeg vikler blodtryksmanchetten rundt om armen på mine patienter, vil jeg også fremover svinge målebåndet rundt om taljen på patienterne, siger Bo Christensen.

 

I sin forskning har han blandt andet beskæftiget sig med de praktiserende lægers rolle i forebyggelse af hjertekarsygdomme, fx blodprop i hjertet. Han mener, at lægerne i langt højere grad skal bruge taljemålet hos deres patienter.

 

 - Taljemålet er et glimrende screeningsredskab, som hurtigt kan være med til at fange de patienter, som har en risiko for at udvikle hjertekarsygdom, siger Bo Christensen.

 

Mange praktiserende læger skønner i flere tilfælde, at deres patienter er normalvægtige, selvom de reelt er overvægtige eller fede. Det viser en undersøgelse, som praktiserende læge Pia Müller og Jesper Bay-Hansen fra Greve står bag. 1000 patienter og 30 læger i Roskilde Amt deltog. De praktiserende læger ramte rigtigt, når det gjaldt patienter, som var normalvægtige, men hver anden af de overvægtige og 71 procent af de fede skønnede lægerne forkert.

 

Kilde: Hjerteforeningen, 2006

Se webside
Med24.dk – Løkkensholmsvej 6 – DK-9480 Løkken – Tlf. +45 71999817 – E-mail: info@med24.dk - CVR nummer: 28520832