Sveder du meget? Måske du har brug for elektrolytter

Skrevet af
stort billede, mand løber på en løbebane, Med24.dk

Når sommervarmen sætter ind, når vi løber en lang tur, eller når vi har omgangssyge, udskiller kroppen en del væske gennem sved, afføring og urin. Denne væske indeholder elektrolytter, som er vigtige salte, der bl.a. bidrager til vores væskebalance. Du kan her læse mere om, hvad elektrolytter er, og blive klogere på hvorfor saltene er vigtige for vores krop. 


Hvad er elektrolytter?

Elektrolytter er naturlige salte med en negativ ladning, som findes i vores krop og er en naturlig del af vores væskebeholdning. De har en vigtig funktion for vores væskebalance og væskeoptagelse, samt hjerte- og muskelfunktionen. Derover er elektrolytterne også med til at justere pH-balancen, hvilket er vigtigt for kroppens organer og kredsløb. 

Kroppens primære elektrolytter er:

  • Natrium
  • Kalium
  • Calcium
  • Magnesium
  • Klorid
  • Fosfat
  • Karbonat

Kroppen kan ikke selv producere disse salte, og derfor er det nødvendigt for os, at indtage dem gennem kost og kosttilskud.  

Oftest skyldes problemer med elektrolytbalancen når natrium-, kalium- eller calcium-niveauerne er ude af balance, dette kan som regel undgås ved at væskebalancen opretholdes. 

Natrium i kroppen

Natrium er den elektrolyt, der styrer hovedsageligt væskebalancen. De to ting er tæt forbundet, og hvis du har for meget væske i kroppen, har du ofte også meget natrium i kroppen. Modsat vil saltmangel også resultere i væskemangel, da natrium binder væsken i kroppen.  


Hvorfor får vi væske- og saltmangel?

Væskemangel opstår, når kroppen kommer i ubalance med både væske og salte. Der skal være en balance mellem den væske, der indtages samt den væske, der udskilles fra kroppen. Det er ikke kun på varme sommerdage, at der skal indtages mere væske, dette skal der også under fysisk aktivitet, men også ved sygdom som fx diarre er det vigtigt at tilfører væske til kroppen for ikke at komme i ubalance. 

mørkhåret kvinde sveder i træningscenter og holder sig til panden, Med24.dk

Almindelige mennesker har under normale omstændigheder brug for ca. 1,5 –2,5 liter væske om dagen - børn og ældre lidt mindre. Når du sveder meget, eller udskiller væske på anden vis, kan væskebehovet nemt fordobles, derfor er det vigtigt, at der tilføres væske til kroppen løbende gennem hele dagen.


Hvornår skal du have elektrolytter?

Elektrolytter og træning hænger ofte sammen, for når du sveder rigtig meget, vil kroppen også udskille salte. Salte er livsnødvendige for kroppen, og derfor anbefales det, at du, ved hård fysisk aktivitet, eller når du ellers udskiller en del væske, ikke kun husker at få drukket en masse vand, men også indtager en smule salt. Du kan blande lidt salt i dit vand, men er du ikke til at drikke saltvand, findes der heldigvis elektrolyt drik, elektrolyt pulver og elektrolyt tabletter.  

Mangel på elektrolytter – hvordan reagerer kroppen?

Når vores væske- og saltniveau ikke er i balance, bliver vores krop dehydreret, hvilket kan medfølge flere ubehagelige symptomer. Når du både er i underskud på væske og elektrolytter kaldes det isotonisk dehydrering, mens hypoton dehydrering er, når du indtager for få elektrolytter i forhold til væske.


Elektrolytter hos Med24.dk

Hos Med24.dk finder du et stort udvalg af tabletter med elektrolytter, bl.a. elektrolytter fra Bodylab, som du kan opløse i dine drikke. Vi forhandler også pulver med elektrolytter i forskellige smagsvarianter, samt saltkapsler.

Har du lyst til at læse mere om dehydrering, og hvad du skal gøre ved tegn på dehydrering, så hop ind på denne artikel. 

Pil til toppen

Fri fragt over 299 kr.

Til DAO PakkeShop & med DAO Hjemmelevering

14 dages fortrydelse

14 dages fortrydelsesret fra den dag du modtager varen.

Medlemsbonus

Du opsparer bonus hver gang du handler i shoppen.

Kundeservice

Kontakt os på tlf. +45 7199 9817 eller pr. e-mail info@med24.dk.

Få tilsendt rabatkoder & nyheder!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få adgang til eksklusive rabatkoder, kampagner, produktnyheder og eksperttips til en sund livsstil.