Spidskommen – 7 grunde til at du skal spise dette krydderi

Skrevet af

De fleste af os kender spidskommen (Cuminum Cyminum) som et krydderi med en sød duft og bitter, jordagtig smag. Krydderiet kommer fra frøene af spidskommenplanten, som hovedsageligt dyrkes i Indien, Mellemøsten og Kina. I disse lande samt Mellemamerika benyttes krydderiet i stor stil til den meste madlavning. Herhjemme benytter vi det mest i retter som hummus, couscous, lammegryde og chili con carne. Derudover er det en fast bestanddel i de fleste karryblandinger. Det er et krydderi, som passer godt sammen med andre krydderier som eksempelvis chili eller kardemomme. Selvom navnet lyder lidt som et andet krydderi kommen, så har disse to intet med hinanden at gøre. Der er stor forskel både i smag og hvilke stoffer de indeholder, og kommen og spidskommen er altså slet ikke det samme.

Udover at være et velsmagende krydderi til madlavningen så har spidskommen i mange år været brugt mod f.eks. fordøjelsesproblemer, astma, bronkitis, forkølelse, anæmi samt forskellige hudlidelser. 

Spidskommen som kosttilskud

Spidskommen er et meget spændende kosttilskud med en lang række gavnlige virkninger. Et produkt som mange danskere endnu ikke kender så meget til, men som vinder hurtigt frem som et populært tilskud til den daglige kost. I takt med at flere og flere er blevet opmærksomme på de mange sundhedsmæssige fordele, der kan være ved at spise spidskommen, er der både sket en kraftig stigning i salget af dette produkt, og en hver kosttilskuds-producent med blot lidt respekt for sig selv, har deres egen version af spidskommen. Som kosttilskud sælges spidskommen mest som pulver eller som hele frø. F.eks. spidskommenpulver fra Natur-Drogeriet.

Kan hjælpe til vægttab

Ifølge visse undersøgelser kan et dagligt indtag af blot 3 gram spidskommenpulver være med til at give et større vægttab i forbindelse med en slankekur. Ved at tilsætte spidskommen til din kost øges din naturlige forbrænding en hel del, og du opnår et større vægttab. I et klinisk forsøg fra 2015 med 78 overvægtige personer var effekten af spidskommen lige så effektiv som lægemidlet Xenical - dog uden de samme bivirkninger. Dette bekræftede blot den gamle undersøgelse fra 2009 hos Ball State University, hvor man for første gang kunne dokumentere en slankende effekt ved at indtage spidskommen dagligt.

Sænk dit kolesteroltal

En anden ting der også blev opdaget i overstående undersøgelser var, at ikke nok med at patienterne opnåede gode vægttab, så var mængden af LDL kolesterol (det lede kolesterol) samtidigt også blevet mindre. Så har man et for højt kolesteroltal, så kan spidskommen muligvis være med til at sænke det.

Gavner fordøjelsen

Frøene fra spidskommenplanten indeholder thymol, som er et stof, der stimulerer de kirtler, som udskiller vores fordøjelsesenzymer. Thymol er derudover også med til at dræbe nogle af de skadelige bakterier, som kan findes i visse fødevarer. Spidskommen har også et højt naturligt indhold af magnesium, som også er godt for fordøjelsen, da det er med til at binde mere væske i vores afføring. Læs mere om magnesium her.

Hjælper mod hæmorider

Hæmorider er udposninger i de blodkar, der findes i musklerne i væggene i anus og rektum, og de kan for mange være enormt irriterende eller smertefulde. Her kan den desinficerende effekt fra spidskommen være gavnlig for de sår, som kan opstå i forbindelse med hæmoriderne. Derover er krydderiet med til at give en bedre fordøjelse og passage af afføringen, hvilket giver færre gener ved hæmoriden.

Kan beskytte mod diabetes

Lige nu er der en del forsøg i gang, som har til formål at bevise, at spidskommen kan have en forbyggende effekt på diabetes. Man har i forsøg før bevist at spidskommen kan sænke ens blodsukker, lidt som vi også har set det med Bukkehornsfrø. Resultatet af forsøgene er endnu ikke publicerede, men de ser lovende ud.

Beskytter mod anæmi

Anæmi er en tilstand, hvor der er for lidt hæmoglobin i blodet. Hæmoglobin er det stof, som sørger for ilttransporten i vores blod. Mange tilfælde af anæmi skyldes, at man ikke får nok jern via sin kost. Da spidskommen har et højt jernindhold (ca 65mg per 100g), kan spidskommen være med til at reducere chancen for anæmi.

Få en sundere hud med spidskommen

Et stof, som er vigtig for huden, er E vitamin. E vitamin er med til at holde huden ung og sund, samt beskytte mod de frie radikaler, som ælder vores hud.  Spidskommen har et højt naturligt indhold af E vitaminer, blot 2 gram er nok til at dække vores daglige behov. Så ved at spise et dagligt tilskud af spidskommenfrø, kan du få dækket dit behov for E vitamin.

Køb spidskommen billigt hos Med24.dk

Hos Med24.dk kan du finde et udvalg af spidskommen fra forskellige producenter. Vi har blandt andet både hel spidskommen på frø-form og knust økologisk spidskommen. 

Fri fragt over 200 kr.

Til DAO PakkeShop & med DAO Hjemmelevering

14 dages fortrydelse

14 dages fortrydelsesret fra den dag du modtager varen.

Medlemsbonus

Du opsparer bonus hver gang du handler i shoppen.

Kundeservice

Kontakt os på tlf. +45 7199 9817 eller pr. e-mail info@med24.dk.

Få tilsendt rabatkoder & nyheder!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få adgang til eksklusive rabatkoder, kampagner, produktnyheder og eksperttips til en sund livsstil.