Livsstilsvalg og dets betydning for ufrivillig barnløshed

Der findes mange muligheder indenfor behandling af barnløshed. Men samtidig med at der kan foretages lægelige indgreb, er det mindst lige så vigtigt at se på de faktorer og livsvaner, der kan have en indflydelse på vores frugtbarhed – kvinde som mand.
Rygning
Det er påvist, at rygning mindsker frugtbarheden særligt hos kvinder. Ved rygning påvirkes æggestokkenes funktion ved, at æggelederne hæmmes samtidig med, at slimhinderne i livmoderen påvirkes negativt. Sandsynligheden for først at blive gravid efter 9 måneder med regelmæssigt samliv er:
- For ikke-rygere: 19%
- Rygere (1-10 cigaretter dagligt): 24%
- Rygere (10+ cigaretter dagligt): 30%
Det er ligeså påvist, at kvinder ved rygestop vil opnå samme sandsynlighed for at få befrugtede æg til at sætte sig fast, som kvinder, der aldrig har røget. Samtidig vil man ved rygestop have større sandsynlighed for et normalt graviditetsforløb og fødslen af et sundt barn.
Er man i behandling for barnløshed, er det vigtigt at stoppe rygningen, da antallet af behandlingsforsøg er begrænset. Rygningen kan være udslagsgivende for, om en graviditet opnås - derfor er det stærk anbefalet, at kvinder, der planlægger graviditet, holder op med at ryge.
Med henhold til mænd kan rygning nedsætte sædkvaliteten og derfor have en betydning for parrets frugtbarhed. Er i begge faste rygere, kan I med stor fordel hjælpe og støtte hinanden igennem rygestoppet og derved øge jeres chance for at få børn.
Alkohol
Ifølge en dansk undersøgelse kan selv små mængder alkohol være med til at mindske kvindens frugtbarhed markant. Undersøgelsen viste følgende:
- 1-5 genstande ugentligt kan mindske kvindens frugtbarhed med 39%
- 5-10 genstande ugentligt kan mindske kvindens frugtbarhed med 45%
- 10+ genstande ugentligt kan mindske kvindens frugtbarhed med 65%
Det er vigtigt at påpege, at risikoen for spontan abort eller dødsfald øges ved indtagelse af 5+ genstande om ugen. For kvinder, som ønsker graviditet tilrådes, at alkoholforbruget reduceres.
Umiddelbart virker alkohol til at have en mindre indflydelse på mænds frugtbarhed, såfremt alkoholindtaget foregår i anbefalede mængder.
Overvægt
Overvægt har deslige en indflydelse på fertilitet. For overvægtige kvinder kan det derfor være svært at blive gravid. Det skyldes, at hormonsystemet forstyrres af fedtvævet, hvilket kan give uregelmæssige og udeblevne menstruationer.
Hertil forekommer også en større risiko for tidlige aborter samt problemer i forbindelse med fødsels- og graviditetsforløbet.
Ønsker man fertilitetsbehandling, blandt andet i form af reagensglasbefrugtning, vil sandsynligheden for at blive gravid være lavere hos overvægtige end normalvægtige. Et vægttab kan både hjælpe dig til regelmæssige menstruationer og bedre fysisk såvel som psykisk velvære.
Er jeg overvægtig?
Et af de mest anvendte redskaber til beregning af overvægt eller undervægt er BMI (body mass index). Alt man behøver er at angive sin vægt og højde i denne BMI-beregner og således vil du få et resultat, der kan angive:
Undervægt: BMI under 18,5
Normalvægt: BMI mellem 18,5-25
Let overvægt: BMI mellem 25-30
Svær overvægt: BMI mellem 30-35
Ekstrem overvægt: BMI over 35
Medicin
Visse former for behandlende medicin kan have negativ indflydelse på din chance for at få barn og desuden barnets udvikling. Dette bør du henvende dig til egen læge omkring, såfremt du er i tvivl.
Vær opmærksom på bestemte typer for håndkøbslægemidler og smertestillende medicin. Det vil til enhver tid fremgå i godkendte lægemidlers brugsvejledning, om du kan anvende dem i forbindelse med graviditet.
Vitaminer
Kommer vitaminer derimod på tale, er blandt andet folsyre anbefalet af sundhedsstyrelsen, når man planlægger graviditet. Folsyre kan findes i kosten. I forbindelse med graviditet bidrager det til forebyggelse af misdannelser hos barnet, hvilket kan give et øget behov.
Sundhedsstyrelsen anbefaler et tilskud på 400 mikrogram folsyre dagligt enten i form af en folsyretablet eller multivitamintablet. Dette skal tages allerede fra graviditeten planlægges til og med 3 måneder henne i graviditeten.
Kaffe
Selvom kaffe ofte bliver nævnt i forbindelse med dets mange sundhedsmæssige fordele, har flere undersøgelser vist, at et højt indtag af kaffe (omkring 5+ kopper kaffe dagligt) kan gøre det mere besværligt at opnå graviditet.
For kvinder kan det give omtrent 35% risiko for at skulle vente mere end et år, før en graviditet lykkes. Derfor anbefaler man kvinder, som er i behandling for barnløshed, at mindske kaffeforbruget.
Stress
Ifølge erfaringer har psykisk belastning eller perioder med stress medført uregelmæssige menstruationer for kvinder. Vores livsstil og dertil psyke kan derfor siges at have en stor indflydelse på, hvorledes vores hormonsystem påvirkes.
Det er dog endnu ikke bevist, om stress kan være en udløsende årsag til nedsat frugtbarhed!
Samliv
Problemer i det seksuelle samliv kan atter være en årsag til komplikationer. Blandt andet kan impotens hos mænd gøre vejen til graviditet yderst besværlig. Det er både muligt at få behandling samt at finde kosttilskud, som bidrager til potens.
Hos Med24.dk finder du blandt andet Nani Mand 45+, Nani Rosenrod og Mezina Man Power.
Har man tidligere oplevet seksuelle traumer eller lignende, der gør det besværligt at gennemføre et samleje, rådes man i begge tilfælde at søge hjælp hos en sexolog.