Kramper i benene - kan de forebygges?

Skrevet af


Vi har alle oplevet den ulidelige smerte, der medfølger muskelkramper. Oftest opstår de i benene, mens vi sover, og kan give en efterfølgende smerte i læg og ben i op til 24 timer.

Men hvad er det egentlig, der forårsager benkramper? Og kan de ubehagelige gener forebygges eller behandles? Det giver vi dig alt sammen svaret på nedenfor! 

Hvad er krampe?

Kramper i benene og muskelkramper er identiske med hinanden. Ben- og lægkramper er dog den hyppigste form for muskelkramper, vi oplever. De opstår pludseligt, og er karakteriseret som hårde og ukontrollerede sammentrækninger af en eller flere muskler. De udløser en strammende effekt i ben eller læg, som kan give en mere eller mindre intens smerte.

Man har endnu ikke anslået den præcise fysiologiske årsag til benkrampe. Til trods for dette, har man stadig fundet frem til en række faktorer, man mener har stor indflydelse på, at der eventuelt kan blive udløst nattekramper. Vi har listet årsagerne nedenfor.  

Hvor længe varer kramperne?
Kramperne varerier i intensitet både hvad angår varighed og smerte. Nogle opleves som lette stik i låret, mens andre kan volde uudholdelige smerter i læggen og medføre besvær med den efterfølgende nattesøvn. De kan derfor også vare i alt fra nogle få sekunder til flere minutter.   

Til tider kan man opleve, at krampen kommer og går, inden musklen igen slapper af, og smerten dæmres. Man kan hjælpe med at reducere smerten ved at forsøge at slappe af i benet og strække den ramte muskel langsomt ud.

Musklerne kan forblive ømme i op til 24 timer efter, de er gået i krampe. Ved kraftige muskelkramper kan nedkøling eller icing være med til at standse krampen og smerten. 

Hvorfor får man kramper?

Krampe i ben opstår som nævnt, når musklerne pludseligt og med stor kraft trækker sig sammen. Man har endnu ikke anslået den præcis årsag til deres forekomst. Derimod ved man, at muskler, der krydser to led, som lægmusklen, er mere tilbøjelige til at trække sig sammen og forårsage krampe.  

Årsager til muskelkrampe

Den hyppigste årsag til benkrampe er muskeltræthed. Har man trænet på anden vis, end man plejer – eksempelvis øget løbetempoet eller vægten på benpres, er det mere sandsynligt, at den trætte muskulatur senere vil gå i krampe. Har man ligeledes sprunget over udspændingen eller udført utilstrækkeligt med udstræk, kan det muligvis også bidrage til øget chance for muskelsammentrækninger.

Nogle af de anslåede mulige årsager til benkrampe er: 

  • Muskeltræthed
  • Hård eller langvarig træning
  • Langvarig siddende/stående tilstand
  • Infektioner
  • Væskemangel
  • Nervebetændelse
  • Graviditet
  • En høj vægt samt overvægt
  • Bivirkninger af nogle medicintyper
  • Leversygdomme og nyreproblemer
  • Perifer arteriesygdom

Kan man forebygge kramper i benene?

Det er aldrig behageligt at vågne op med kramper i benet om natten. Natlige kramper i benene kan ikke blot forstyrre sin nattesøvn, men medføre smerter, der kan opleves mindst lige så ubehagelige den efterfølgende dag. Desværre er der ikke meget, man kan gøre for at forebygge krampe.

Vi har dog listet 5 tricks, der muligvis kan gøre en stor forskel, så du kan undgå de ulidelige kramper. Vi har derudover forslået en række produkter, der kan hjælpe dig i forbindelse med dine kramper.  

5 tricks til at undgå muskelkrampe

1) Få nok væske
Man mener, at dehydrering og dets medfølgende salttab kan bidrage til krampe. Det er derfor vigtigt, at du får nok med væske i løbet af dagen, især hvis du dyrker motion, så du mindsker risikoen for kramper. 

2) Udspænding - Stræk ud efter træning!
Udspændning kan både bidrage til at svække muskelkrampen og forebygge dens forekomst. Når man kan mærke, at krampen kommer snigende, kan langsom udstrækning af musklen gøre, at dens fulde udbrud forebygges. Ved at strække ud inden og efter træning kan man desuden afhjælpe ømhed og få musklen til at slappe af efter fysisk pres.   

3) Massage
Massering af det trænede eller ramte område kan ligeledes hjælpe til at lindre smerten samt forebygge den. Dyrker man megen motion, medfører det generelt stive led. Let massage og yoga kan herfor bidrage til at minimere chancen for krampe i benene.   

4) Restitution
Det er vigtigt at sine muskler får hvile eller restitution efter hård fysisk præstation. Får man ikke tilstrækkelig med restitution, kan man øge chancen for muskelsammentrækning.   

Husk desuden, at du mod slutningen af din træning bør være forsigtig med henhold til ændring af fart og intensitet. Udtrættede muskler behøver nemlig længere tid til at tilpasse sig en ændret belastning. 

Pleje mod krampe

Der findes flere produkter, der kan bidrage mod kramper i benene. I sortimentet hos Med24.dk finder du blandt andet:

Naturfarm Leg Cream eller Naturfarm Muscle Therapy Cream. Disse fantastiske cremer er udviklet for at bringe liv i de trætte og overbelastede ben, så du blandt andet kan undgå kramper, led- og muskelbesvær. De besidder en hurtigt mærkbar effekt, og er baseret på rene, naturlige råvarer.

A. Vogel Aesculaforce Forte. Dette naturlægemiddel bidrager til at styrke venekredsløbet i benene. Dets aktive stoffer er målrettet tunge, hævede ben samt følelsen af kløe, uro og kramper forårsaget af et svagt venekredsløb.  

Læs om andre ubehagelige lidelser som fx ligtorne og behandling og forebyggelsen af dem!

Pil til toppen

Fri fragt over 349 kr.

Til DAO PakkeShop & med DAO Hjemmelevering

14 dages fortrydelse

14 dages fortrydelsesret fra den dag du modtager varen. (Gælder ikke håndkøbslægemidler)

Medlemsbonus

Du opsparer bonus hver gang du handler i shoppen.

Kundeservice

Kontakt os på tlf. +45 7199 9817 eller pr. e-mail info@med24.dk.

Gør som 300.000 andre!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få adgang til eksklusive rabatkoder, kampagner, produktnyheder og eksperttips til en sund livsstil.