Kundeservice
0 varer
Kurv

Jod

Jod
Jod er et livsvigtigt mineral. Jod er en bestanddel af stofskiftehormonerne (thyroxin (T4) og trijodthyronin (T3)), der dannes i skjoldbruskkirtlen. Det er den eneste kendte funktion, jod har i kroppen. Jod er således nødvendig for, at skjoldbruskkirtlen kan danne de hormoner, der regulerer kroppens stofskifte.

Skjoldbruskkirtlen sidder på halsens forside. Hvis skjoldbruskkirtlen ikke får jod nok, begynder kirtlen at vokse. En forstørret skjoldbruskkirtel kaldes for struma. Normalt er struma ganske harmløs, men i nogle tilfælde kan skjoldbruskkirtlen vokse så meget, at den trykker på luftrøret og spiserøret. En struma vil derfor ofte blive opereret. En forstørret skjoldbruskkirtel bør altid undersøges af en læge.

I nogle tilfælde kan mangel på jod give forhøjet stofskifte. Symptomerne herpå er hjertebanken, forhøjet blodtryk, uro i kroppen, hjertebanken, øget appetit og vægttab.

De fleste mad- og drikkevarer indeholder lidt jod, men kun få fødevarer indeholder jod af betydning. Fisk og især mælk er de fødevarer, der indeholder mest jod.

Det anbefales at voksne får 150 mikrogram (mg) jod dagligt.

Jod i salt
Generelt får danskerne for lidt jod gennem maden. Det har resulteret i, at sygdommen struma er hyppig i Danmark. Derfor tilsættes jod nu til husholdningssalt samt til salt, der bruges ved brødfremstilling. Både brødindustrien og bagerne anvender salt med jod.

Hvis du har en stofskiftesygdom, har du måske fået at vide, at du ikke må få for meget jod. Den mængde jod, der er i saltet er lille, og vil ikke betyde noget for en stofskiftesygdom.

Kilde: Altomkost.dk

Se webside
Med24.dk – Løkkensholmsvej 6 – DK-9480 Løkken – Tlf. +45 71999817 – E-mail: info@med24.dk - CVR nummer: 28520832