Hvad er salvie godt for?

Hvad er salvie godt for


Salvie hører til slægten af stauder, og planten bliver lidt over en halv meter høj. Der findes en del forskellige arter inden for salvie slægten, og dem vi bedst kender herhjemme som krydderurt, er dem med de sølvgrå/grønne blade med små dun på og blåviolette blomster. Som krydderurt har salvie en kraftig gennemtrængende smag, så den skal bruges med måde i madretter. Brug den f.eks. i fede kødretter, hvor den smager glimrende og fremhæver umamismagen i kødet. 

Det latinske navn for salvie er Salvia officinalis, hvor salvia kommer af salvare, som betyder at frelse eller at helbrede, og officinalis er den latinske betegnelse for en anerkendt lægeplante. I flere århundreder har salvie nemlig været benyttet som naturmedicin mod alt lige fra hedeture i kvinders overgangsalder til kur mod forkølelse og ondt i halsen. Nu om dage benyttes salvie stadig i en del forskellige kosttilskud.


Salvie i overgangsalderen

Lige som rødkløver indeholder salvie små mængder af stoffer, som minder om det kvindelige kønshormon – østrogen. Det kan for nogle kvinder være med til at lindre generne ved overgangsalderen og rette den hormonale ligevægt op.  Døjer du med nattesved og hedeture grundet overgangsalderen, så kan det være et forsøg værd at give salvie en chance for at hjælpe dig til at mindske generne.


Mod ondt i halsen

Det har længe være kendt, at salvie indeholder bakteriedræbende stoffer, og der har i mange kulturer været tradition for at bruge salvie som et naturligt middel mod skranter og mindre perioder med sygdmome. Mange har oplevet, at en god gang salvie urtete med honning og citron ofte har en rigtig god effekt på f.eks. halsbetændelse og ondt i halsen, som er typiske gener ved fx vinterens kulde og hårde vejr. Igennem tiderne har urten været brugt mod mange forskellige betændelses symptomer som eksempelvis uren hud, bylder, tandkøds betændelse og underlivsbetændelse.


Skærper hukommelsen

En flok engelske forskere ønskede for nogle år siden at påvise, hvad de gamle munke har vidst i århundrede, nemlig at salvie også kan forbedre vores hukommelse. I et forsøg på 44 raske mennesker viste det sig, at dem som fik et dagligt kosttilskud med salvie, klarede sig bedst i forskellige huske- og hukommelsesprøver, hvor der skulle huskes en række almindelige ord. Allerede tilbage i 1500 tallet skrev den kendte botaniker John Gerara følgende om salvie ”god for hovedet og hjernen og opkvikker nerverne og hukommelsen” og forsøg som dette er gode pejlemærker og tegn på, at påstanden måske kan bevises med moderne videnskab gennem flere forsøg og tests. 

Salvies sammenkædning med hukommelsen har skærpet flere forskeres opmærksomhed på den særlige urt, og der spekuleres i, hvorvidt salvie eventuelt kan have en indvirkning på udviklingen af Alzheimers. Hvis salvie har en gavnlig indvikning på overførslen af nervesignal fra den ene nervecelle til den næste, kan det vises sig at være en fordel at indtage salvie som alzheimerspatient, men der er altså endnu ingen videnskabelig dokumentation for, at salvie har disse egenskaber.


Bivirkninger ved salvie

Salvie anses som sikkert at spise, hvis du spiser det i normale mængder, som du ville anvende i mad til at krydre fx retter med kød og meget fedt. 

Du skal dog være opmærksom på, at salvie indeholder giftstoffet thujon, som kan beskadige centralnervesystemet, hvis det indtages i alt for store doser eller gennem for lang tid. Derfor anbefales det, at du ikke drikker salvie te i alt for store mængder og alt for ofte, men nøjes med det enkelte dage om ugen eller i perioder.


Salvie i kosttilskud

På grund af de gode egenskaber ved salvien benyttes den også i en lang række forskellige typer af kosttilskud og produkter til personlig pleje og hudpleje. F.eks. Bidro Kvinder som er et produkt til kvinder i overgangsalderen, kapsler fra Natur Drogeriet med salvie eller Urtegaarden Salvieolie mod f.eks. uren hud.


Fri fragt over 200 kr.

Til DAO PakkeShop & med DAO Hjemmelevering

14 dages fortrydelse

14 dages fortrydelsesret fra den dag du modtager varen.

Medlemsbonus

Du opsparer bonus hver gang du handler i shoppen.

Kundeservice

Kontakt os på tlf. +45 7199 9817 eller pr. e-mail info@med24.dk.

Få tilsendt rabatkoder & nyheder!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få adgang til eksklusive rabatkoder, kampagner, produktnyheder og eksperttips til en sund livsstil.