Nikotinplaster

Som en hjælp til et rygestop kan du anvende depotplastre, som også er kendt som nikotinplastre. Du kan i denne artikel læse mere om de ændringer, der sker i kroppen ved et rygestop samt finde gode råd til hjælpende præparater. 

Hvordan virker nikotinplaster? | Hvor skal nikotinplasteret sidde? | Hvilken styrke?

10 Produkt(er)

Hvordan virker nikotinplaster?

Ved et rygestop kan det være svært både at kæmpe mod sine rygevaner og samtidig sin nikotinafhængighed. Derfor kan du anvende et nikotinplaster som hjælp, som langsomt frigiver nikotin til kroppen. På denne måde mærker du ikke samme abstinenser fra nikotinafhængigheden, hvilket gør, at du kan bruge al din energi og fokus på at stoppe rygningen. Som det første skridt dropper du altså cigaretterne, og så kan du efterfølgende langsomt trappe ned på dit nikotinforbrug, så du til sidst er helt fri for din afhængighed.

Mange har rigtig gode erfaringer med at bruge nikotinplaster i forbindelse med rygestop, fordi det giver en blidere overgang med færre abstinenser, som kan øge chancen for succes. Det er nemlig de færreste, der lykkedes med at holde op med at ryge fra den ene dag til den anden, og man kan nemmere undgå ubehagelige tilbagefald ved at benytte nikotinplastre som en hjælp. 


Hvor skal et nikotinplaster sidde?

Nikotinplastre er nemme at anvende, og når du først har placeret dem, lægger du ikke mærke til dem i løbet af dagen. Du skal placere plasteret på et ubehåret, ulæderet område som fx på maven, overarmen, hoften eller låret, og det fjernes igen efter et bestemt antal timer afhængig af mærket og mængden af nikotin. Dette kan du læse om under det enkelte produkt.

Som regel påfører du plasteret om morgenen og fjerner det igen inden du går i seng, men plastre, der skal sidde i 24 timer, skal selvfølgelig kun skiftes 1 gang i døgnet.

Plastrene kan godt holde til et brusebad, men hvis du oplever, at plasteret falder af eller sidder løst i kanten, bør du tage det af og påføre et nyt plaster et andet sted på kroppen.

Man kan, som ved al anden medicin, risikere at opleve bivirkninger ved brug af nikotinplaster. Dette kan fx være hvis man ikke placerer plasteret på tør og ubehåret hud, hvorefter man kan opleve rødme og udslæt. Det er også vigtigt at skifte placering af plasteret hver dag, så huden under og omkring plasteret kan få ro i et par dage, inden man påfører et plaster på stedet igen. I sjældne tilfælde kan man opleve kløe, blærer eller sår på huden, og her bør man stoppe brugen af nikotinplasteret og tage kontakt til lægen, da det kan være tegn på en allergisk reaktion. 


Nikotinplaster - Hvilken styrke skal jeg vælge?

Nikotinplastre findes i flere forskellige styrker, fordi der er forskel på, hvor mange cigaretter folk ryger dagligt, når de beslutter sig for at starte på et rygestop. Derfor kan du have behov for mere eller mindre hjælp, alt efter hvor meget nikotin, kroppen er vant til at få tilført dagligt.

Plastrene fra Nicorette skal sidde i 16 timer, og plastrene fra Nicotinell skal sidde i 24 timer ad gangen. 


Nicorette

Nicorette tilbyder plastre i styrkerne 10 mg, 15 mg og 25 mg, hvor plastrene indeholder hhv. 15,75 mg nikotin, 23,62 mg nikotin og 39,37 mg nikotin.

Nicorette har udviklet et skema omkring vejledning til brug af nikotinplastrene, og der skelnes mellem høj og lav nikotinafhængighed ved 20 cigaretter dagligt. Hvis du ryger mere end 20 cigaretter per dag, skal du bruge doseringen ved høj nikotinafhængighed, og hvis du modsat ryger mindre end 20 cigaretter pr. dag kan du med fordel tage udgangspunkt i doseringen ved lav nikotinafhængighed. 

Nicotinell

Nicotinells depotplastre har lidt andre nikotinindhold og doseringer end Nicorette, og har kan du få nikotinplastre, der indeholder 17,5 mg, 35 mg og 52,5 mg, og som frigiver hhv. 7 mg, 14 mg og 21 mg i løbet af 24 timer.

Her skelnes også mellem et stort cigaretforbrug på over 20 cigaretter dagligt eller et mindre cigaretforbrug på under 20 cigaretter dagligt. 

Forbrug på over 20 cigaretter dagligt Forbrug på under 20 cigaretter dagligt
Trin 1 1 plaster a 21 mg/24 timer i 3–4 uger Trin 1 1 plaster a 14 mg/24 timer i 3–4 uger
Trin 2 1 plaster a 14 mg/24 timer i 3–4 uger Trin 2 1 plaster a 7 mg/24 timer i 3–4 uger
Trin 3 1 plaster a 7 mg/24 timer i 3–4 uger

Nikotinplaster bivirkninger

Du kan, som ved al anden medicin, risikere at opleve bivirkninger ved brug af nikotinplaster. Bivirkninger ved et nikotinplaster kan f.eks. være hvis du ikke placerer plasteret på tør og ubehåret hud, hvorefter man kan opleve irritation i huden i form af rødme og udslæt. Det er også vigtigt at skifte placering af plasteret hver dag, så huden under og omkring plasteret kan få ro i et par dage, inden man påfører et plaster på stedet igen. I sjældne tilfælde kan man opleve kløe, blærer eller sår på huden, og her bør man stoppe brugen af nikotinplasteret og tage kontakt til lægen, da det kan være tegn på en allergisk reaktion. 

Pil til toppen

Fri fragt over 349 kr.

Til DAO PakkeShop & med DAO Hjemmelevering

14 dages fortrydelse

14 dages fortrydelsesret fra den dag du modtager varen. (Gælder ikke håndkøbslægemidler)

Medlemsbonus

Du opsparer bonus hver gang du handler i shoppen.

Kundeservice

Kontakt os på tlf. +45 7199 9817 eller pr. e-mail info@med24.dk.

Gør som 300.000 andre!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få adgang til eksklusive rabatkoder, kampagner, produktnyheder og eksperttips til en sund livsstil.