Fiskeolie til gravide - Dét skal du vide!

kvindes gravide mave stort billede med24

Fiskeolie indeholder de essentielle olier EPA og DHA, der i forvejen findes hos både mor og foster under graviditeten. Ved et dagligt indtag af fiskeolie kan du være med til at styrke barnets syn og hjerne, samt muligvis forbedre den senere motorik og intelligens. Derfor er det anbefalelsesværdigt at tage fiskeolie under graviditeten.


Hvad er fiskeolie?

Fiskeolie indeholder flerumættede omega-3 fedtsyrer ved navn EPA og DHA og er desuden en essentiel olie. Olien udtrækkes fra fisk. Du kan få et naturligt indtag af fiskeolie via fede fisk som sild, makrel, sardiner og lignende. Det er svært at opnå den anbefalede daglige dosis fiskeolie udelukkende gennem fødevarer. Derfor kan det være en god idé, at du tager et dagligt tilskud fiskeolie i form af kosttilskud.
Fiskeolien, også kaldet omega 3, EPA og DHA bliver indbygget i cellemembranen der omgiver alle vores kropsceller. Herefter bliver olien omdannet alt efter hvilke behov din krop har. Omega 3 kan findes i både planteolier, fisk og lignende. I denne artikel vil vi tage udgangspunkt i fiskeolie, så når du gennem artiklen læser omega 3, er det med fiskeolie i tankerne.


Fiskeolie og graviditet

mumomega fiskeolie til gravide

Fiskeolie hos gravide har en positiv indvirkning på både den gravide, men specielt fosteret i maven. Det har vist sig, at fiskeolie kan være gavnlig både i barnets udvikling af indlæringsevnerne, men også syn og motorik.

Allerede i de første uger af graviditeten begynder fosteret, eller embryonet som det kaldes på dette stadie af graviditeten, at udvikle dens hjerne. Derfor er det vigtigt, at du allerede nu, sikrer dig, at du har et dagligt indtag af fiskeolie. Enten gennem fisk eller et kosttilskud. Omega 3 bliver desværre ikke produceret i kroppen ligesom mange andre vitaminer og mineraler, derfor er det vigtigt at omega 3 indtages dagligt gennem kost eller kosttilskud.

Den almindelige danske kost indeholder ikke tilstrækkeligt med omega 3, da vores madvarer ofte er forarbejdet eller tilberedt. Tilberedning af mad fjerner de aktive ingredienser og du kan derfor ikke være sikker på at du faktisk indtager den ønskede mængde af omega 3. Fedtsyrerne som vi skal bruge bliver ødelagt og giver ikke samme effekt som forventet.

De 2 mest brugbare fedtsyrer er DHA og EPA. EPA bidrager til en normal funktion af hjertet, immunsystemet og har en antiinflammatorisk effekt på kroppen. DHA bidrager til udviklingen af hjernen, synet og det centrale nerve system. Dette er yderst vigtigt i forbindelse med en graviditet, da det giver dit barn mulighed for at starte deres liv med et velfungerende system.

Lavt niveau af omega-3 fedtsyre øger risiko for tidlig fødsel

Statens Serum Institut og Harvard T.H. Chan School of Public Health i Boston fremlagde i 2018 et nyt, studie om sammenhængen mellem et meget lavt niveau af omega-3 fedtsyrer hos gravide og for tidlig fødsel. Studiet viste, at gravide med et meget lavt niveau af omega 3 fedtsyrer i blodet har op til 10 gange større risiko for at føde for tidligt sammenlignet med kvinder, der har et normalt niveau af omega-3 i blodet. Dog understreger forskerne bag forsøget, at et lavt niveau af omega-3 ikke nødvendigvis er ensbetydende med en for tidlig fødsel. Er du som gravid nervøs for, at du får for lidt omega-3, kan du kontakte din læge til en snak om fiskeolie eller ændret kost.


Hvordan virker fiskeolie hos gravide?

Fiskeolie har en gavnlig effekt på både mor og barn under og efter graviditet.

  • Bidrager til udviklingen af hjernen
  • Bidrager til udvikling af synet
  • Bidrager til udvikling af motorikken

Fiskeolie efter graviditet

kvinde løfter sin baby op i vejret med24

Efter graviditeten er det stadig godt at få et dagligt tilskud af fiskeolie. Fiskeolien går i modermælken og du kan gennem amning sikre dig, at dit barn får den nødvendige mængde omega 3. Modermælken der er rig på omega 3, vil have en positiv indvirkning på barnets kognitive udvikling. Nogle undersøgelser viser også, at hvis barnet får nok fiskeolie, vil det mindske risikoen for at barnet vil udvikle allergi senere i livet. Gennem modermælken kan barnet ikke få for meget omega 3.


Kan gravide få for meget fiskeolie?

Gravide kan umiddelbart ikke få for meget fiskeolie. Gravide bør dog holde sig til den anbefalede daglige dosis, med mindre en læge har anbefalet andet.

Nogle mener dog, at fiskeolie kan have en let blodfortyndende virkning og at du derfor bør afslutte dit indtag af fiskeolie gennem kosttilskud et par uger før forventet fødsel, for at mindske risikoen for at bløde. Alternativt kan du skrive i din vandrejournal, at du tager fiskeolie som kosttilskud. På den måde kan lægerne se, at der er en risiko f.eks. i forbindelse med kejsersnit.

Den mest kendte bivirkninger er opstød med smag af fiskeolie. Det kan være ubehageligt, men det er ikke farligt. Du kan i tilfælde af mange ubehagelige opstød vælge en fiskeolie med anti-opstød effekt. Ved meget
store doser fiskeolie kan du opleve løs afføring og opkast.


Anbefalet dagligt indtag af fiskeolie til gravide og ammende

Den gavnlige effekt af din fiskeolie opnås ved et dagligt indtag på 200 mg. omega DHA foruden den anbefalede daglige dosis af omega 3 for voksne. Det vil sige 250 mg. DHA og EPA.


Vil du læse mere om fiskeolie?

      •   Fiskeolie test – Vælg den bedste fiskeolie
      •   Krill olie - Sådan hjælper krillolie dit helbred
      •   Fiskeolie - Alt du behøver at vide
      •   Omega 3 fedtsyrer – Derfor er de vigtige

Fri fragt over 200 kr.

Til DAO PakkeShop & med DAO Hjemmelevering

14 dages fortrydelse

14 dages fortrydelsesret fra den dag du modtager varen.

Medlemsbonus

Du opsparer bonus hver gang du handler i shoppen.

Kundeservice

Kontakt os på tlf. +45 7199 9817 eller pr. e-mail info@med24.dk.

Få tilsendt rabatkoder & nyheder!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få adgang til eksklusive rabatkoder, kampagner, produktnyheder og eksperttips til en sund livsstil.