Corona hjemmetest - Snart kan du teste dig selv

Skrevet af Christina Birkemose
kvinde med mundbind med24

I disse dage er det besværligt at booke en test, ligesom du kan risikere at vente længe selv ved test med tidsbestilling. De lange kører foran landets PCR-test centre og quick-test telte kan heldigvis snart være fortid. En gruppe forskere fra Syddansk Universitet er sammen med det danske biotekselskab, Bioporto, få måneder fra at kunne præstenere en covid-19-hjemmetest. Bliv meget klogere på hjemmetesten her.  Fra 48 timer til 15 minutter

Alt efter hvor du bor i landet, kan det tage helt op til 48 timer før, du får svar på din coronatest. Det er lang tid at vente og skulle isolere sig. Denne ventetid kan blive minimeret markant, når en ny corona hjemmetest er klar. Forskningsgruppen på SDU arbejder nemlig med en covid-19-test, der efter bare 15 minutter er klar med resultatet.  

At du kan foretage testen hjemme ved dig selv uden at belaste landets laboratorier kan vise sig at få afgørende betydning for den måde, vi tester på i Danmark. Kommer hjemmetesten på markedet så alle nemt kan købe den, kan man nemlig teste langt flere både hurtigere og med markant kortere svartid. Hvordan sådan en test til private koordineres med et coronapas vides endnu ikke. Vi henviser til Sundhedsstyrelsen ved spørgsmål angående dette.


antigen hurtigtest for corona

Covid-19 hurtig test til professionelt brug er nu kommet på markedet

Der er nu kommet en antigen hurtigtest på det danske marked, som kan købes her hos Med24.dk. Testen er CE godkendt til professionelt brug og man får svar på om man er smittet med Covid-19 efter bare 15 minutter. Ved en positiv test anbefaler Sundhedsstyrelsen af man hurtigst muligt får resultatet efterprøvet med en CPR test, som er endnu mere følsom.

Testen er CE-godkendt til professionelt brug og er en af de mest pålidelige hjemmetest af corona på markedet. Dette ses bl.a. i producentens data på hjemmetesten:

  • Sensitivitet: 97,1%
  • Specificitet 99,6%
  • Nøjagtighed: 99,3%

Testen er analyseret af RISE (RISE Kemisk och Farmaceutisk Toxikologi) i Sverige, hvor netop denne test er blevet vurderet til at være en af de mest valide hurtigtests. Du kan læse hele analysen af testen samt brugsvejledningen på produktet.


Corona hjemmetest kan være klar i foråret 2021

Projektet startede allerede tilbage i april 2020, da pandemien havde taget fart og landet var lukket ned. Konceptet for corona hjemmetesten var dengang den samme som test af andre vira. Testen skulle udføres med et skrab fra den bagerste del af munden. Dette blev puttet ned i en beholder med væske, som i løbet af 5-10 minutter kunne give dig et testsvar. Forskerne håbede altså på at kunne skabe endnu en hjemmetest, der fungerede som en graviditetstest. 

Forskerne hos Molekylær Medicin har som mål, at hjemmetesten skal være klar inden årets udgang. Hvis forskerne og Bioporto forsat har succes, planlægger de at anmode om hastebehandling hos de amerikanske sundhedsmyndigheder og ansøge om en CE-mærkning. På den måde kan testen hurtig blive produceret og distribueret, så du nemt kan teste dig selv derhjemme. 

I USA er de allerede i fuld gang med udviklingen af lynhurtig corona test. De amerikanske sundhedsmyndigheder har godkendt en lignende corona virus hjemmetest, der kan give svar på 15 minutter. 


Få foretaget en antigentest

Allerede nu kan du få foretaget en antigentest på udvalgte apoteker og ved de mange hurtigtests-centre. Antigentesten er baseret på immunkemisk påvisning af virusproteiner - såkaldte antigener. En antigentest må ikke forveksles med en antistoftest. En antistoftest måler antistoffer i blodet på testpersonen hvilket kan afsløre, om du tidligere har været smittet med SARS-CoV-2. En antigentest måler derimod, om du er smittet med virussen lige nu.

Vær opmærksom på at antigentestene, som du kan få foretaget uden tidsbestilling i hele landet, kan give falsk-positive svar. Får du et positivt testresultat skal du følge myndighedernes anvisninger og få taget en PCR-test hurtigst muligt.

Denne type af antigen test ligner dem, som i øjeblikket er ved at blive rullet ud til virksomheder - og som forhåbentlig også nart kan blive tilbudt private.


Spyttest - alternativ til antigentest i næsen

Hvor den hurtige hjemmetest i dag tages gennem næsen, er en anden slags hurtigtest på vej til private. Denne test kaldes for en spyttest og er baseret på samme teknologi som antigentesten i næsen. Spyttest giver svar efter cirka 15 minutter og tester, hvorvidt testpersonen har den pågældende virus i kroppen på testtidspunktet.

Denne test kan have stort potentiale for at blive en sikker og nem hjemmetest af corona. Mange synes, det er ubehageligt at blive testet i mundhulen og næsen, hvorfor en spyttest kan være et behageligt alternativ. Her skal du som testpersonen blot spytte ned i en kop og følge brugsanvisningen.


Robotter kan også foretage corona tests

Ikke nok med at SDU snart er færdig med covid-19 hjemmetesten. En anden forskningsgruppe præsenterede i slutningen af 2020 verdens første robot, der kan teste mennesker for corona-smitte og andre slags sygdomme. Robotten er blevet udviklet på rekordtid og kan bruges ved fremtidige pandemier. 

Robotten kan både aflaste og beskytte sundhedspersonalet, der ikke behøver at være tæt på personer med formodet smitte for at teste dem. Man kan desuden spare på de mange værnemidler, der bruges, hver gang en person skal testes. Robotten skal formentlig afprøves i de hvide telte hos Testcenter Danmark i en af landets større byer. 


Køb af Corona hjemmetest hos Med24.dk

Hos Med24.dk følger vi løbende med i udviklingen af en corona hjemmetest. Vi forhandler værnemidler som håndsprit, mundbind, visir og engangshandsker af høj kvalitet, og ønsker forsat at kunne tilbyde dig de bedste produkter på markedet. Du finder desuden også type II mundbind til børn. Så snart en godkendt og pålidelig corona hjemmetest til privatbrug kommer på markedet, forventer vi at få den på lager, så du kan købe den i vores shop. Indtil da udbyder vi en corona hurtigtest til professionelt brug.

til toppen pil

Fri fragt over 200 kr.

Til DAO PakkeShop & med DAO Hjemmelevering

14 dages fortrydelse

14 dages fortrydelsesret fra den dag du modtager varen.

Medlemsbonus

Du opsparer bonus hver gang du handler i shoppen.

Kundeservice

Kontakt os på tlf. +45 7199 9817 eller pr. e-mail info@med24.dk.

Få tilsendt rabatkoder & nyheder!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få adgang til eksklusive rabatkoder, kampagner, produktnyheder og eksperttips til en sund livsstil.