Citronmelisse – Den beroligende urt mod søvnløshed

Citronmelisse - Med24.dkCitronmelisse (Hjertensfryd/Melissa officinalis) er en citronduftende urt med hvide blomster og busket vækst. I Danmark bruges Citronmelisse hovedsageligt som en krydderurt i det danske køkken eller som en beroligende te. Urten stammer oprindelig fra Sydeuropa og Mellemøsten, men er nu om dage også mulig at finde i den danske natur.

Mange danskere vælger selv at dyrke planter i deres urtehave, og for mange af dem giver plantens navn rigtig god mening. Melissa fra dens græske navn Melissa officinalis, som er nemlig det græske ord for bi. Har du citronmelisse i haven vil du hurtigt opdage at bierne elsker denne plante. Det andet ord i dens latinske navn - officinalis, er den latinske betegnelse for en lægeplante, hvilket viser at citronmelisse i gamle dage også har været brugt som naturmedicin.

En af de første til at dokumentere urtens effekt var den romerske botaniker Plinius, som levede omkring Kristus fødsel. Han brugte plante mod astma symptomer og sår. Efterfølgende har datidens munke brugt den hyppigt mod ting som f.eks. forkølelse, sorg og stress. Det at den har en beroligende effekt på stress og sorg, har også været med til at give den sit andet navn Hjertensfryd.


Citronmelisse mod søvnbesvær

Da citronmelisse har et højt indhold af stoffet citronellal, giver det rigtig god mening at benytte urten mod søvnbesvær. Citronellal er kendt for at have en beroligende effekt og kan modvirke søvnløshed. Der er lavet en del kliniske forsøg på både dyr og mennesker, og der var en tydelig forskel på dem, som fik citronellal og dem som fik placebo. Prøv for eksempel Melissa Dream, som er en beroligende citronmelisse te med kamille og grøn te.

Få bedre søvn med citronmelisse - Med24.dk

Citronmelisse mod stress og sorg

Den beroligende effekt fra Citronellal kan i nogle tilfælde også hjælpe med at reducere stress. Netop denne afstressende effekt er grunden til, at en del olier inden for aromaterapi indeholder citronmelisse ekstrakt. Er du lidt nedtrykt eller ked af det, så kan et krus citronmelisse te ofte være en god kur. Det er jo ikke uden grund at urten også er kendt som Hjertensfryd.


Sår og skrammer

At de gamle romere har benyttet citronmelisse til behandling af sår og skammer giver også god mening. Flere undersøgelser har nemlig vist, at olie, som er udvundet af citronmelisse, også har en antibakteriel og antifungus effekt. Det kan være med til at forhindre at der går infektion i såret. Nu da man ikke længere anbefaler at bruge jod til sår og skrammer, så kan Citronmelisse creme være en løsning. Af samme grund har disse cremer også en positiv virkning på f.eks. forkølelsessår, skoldkopper og helvedesild. F.eks. har test vist af ved at bruge en citronmelisse mod f.eks. forkølelsessår, kan det kureres på cirka halv tid.


Citronmelisse som kosttilskud

Citronmelisse er en plante, som indeholder flere virksomme stoffer, som har et bredt anvendelse spektrum. Derfor findes der også et hav af forskellige typer af kosttilskud, som indeholder citronmelisse.  F.eks. Urtegaardens Økologisk Citronmelisse, som kan benyttes til te og madlavning eller Citronmelisse Kapsler fra Natur-Drogeriet.

Det er en veldokumenteret urt, der i år tusinder har hjulpet folk med søvnproblemer, stress og sorg, så at man nu om dage benytter citronmelisse i stor stil inden for kosttilskud, giver rigtig god mening. Af den så samtidig er et glimrende supplement til masse af retter i køkkenet, er jo så kun et plus.


Citronmelisse bivirkninger

Der er endnu ikke påvist nogen form for bivirkningen. Skulle du opleve nogen form for ubehag ved indtagelse, skal du stoppe med at spise citronmelisse for at se om symptomerne aftager. Du kan også kontakte din egen læge, hvis du er i tvivl om indtagelsen af citronmelisse.

Fri fragt over 200 kr.

Til DAO PakkeShop & med DAO Hjemmelevering

14 dages fortrydelse

14 dages fortrydelsesret fra den dag du modtager varen.

Medlemsbonus

Du opsparer bonus hver gang du handler i shoppen.

Kundeservice

Kontakt os på tlf. +45 7199 9817 eller pr. e-mail info@med24.dk.

Få tilsendt rabatkoder & nyheder!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få adgang til eksklusive rabatkoder, kampagner, produktnyheder og eksperttips til en sund livsstil.