Årsager til inkontinens - forebyggelse og behandling

Inkontinens - fakta om ufrivillig vandladning


Du kan her læse noget om, hvad man forstår ved inkontinens og hvordan, du slev kan være med til at forebygge det eller behandle det, hvis du lider af det.

Årsager til inkontinensBlæren fungerer som en beholder, der opsamler den urin, som bliver produceret i nyrerne. Når man lader vandet, tømmes urinen ud gennem urinrøret. Urinrøret lukkes ved hjælp af en lukkemuskel og de omgivende muskler i bækkenbunden. Normalt stiger trykket i blæren ikke, før blæren har nået en vis størrelse. Når blæren er fuld, sker vandladningen ved, at spændingen i musklerne, der lukker urinrøret, slapper af.
Normalt tømmer blæren sig fuldstændig. Tømningen af blæren kan påvirkes af f. eks. brug af bugpressen, overvægt, knuder i underlivet, forstoppelse og smerter.

Definition - inkontinensVed inkontinens forstår man en ufrivillig urinlækage, der kan påvises objektivt, og som opfattes som et socialt og/eller hygiejnisk problem. Det går også under navnet stressinkontinens eller nykturi.

ForekomstInkontinens forekommer både hos kvinder og mænd. Man regner med, at mindst 300.000 danskere er generet af lidelsen. Det drejer sig om ca. 15 procent af alle kvinder og ca. 5 procent af alle mænd. Det er imidlertid en lidelse, som mange ikke taler med andre om - heller ikke deres læge. Det er synd, idet mange ville kunne hjælpes med ret simple midler, hvilket ville forbedre deres livskvalitet. I det følgende vil lidelsen kun blive omtalt i forhold til kvinder.


De hyppigste typer af inkontinens hos kvinderDer findes to former for inkontinens samt en blanding af de to typer, som især er hyppige hos kvinder. De to typer er stressinkontinens og urgeinkontinens.

Stressinkontinens - Halvdelen af de kvinder, der lider af inkontinens lider af stressinkontinens. Ved stressinkontinens er der urinafgang i små skvæt. Urinafgangen sker, når trykket i blæren bliver større end den kraft, som urinrøret bliver lukket med. Stressinkontinens er ikke ledsaget af stærk vandladningstrang. Den optræder ved fysisk aktivitet, løft, host, nys og latter. I dette tilfælde kan det være nødvendigt at gå med f.eks. Tena hygiejnebind som du finder her.

Urgeinkontinens - Ca. hver femte, der lider af inkontinens, lider af urgeinkontinens. Her melder trangen til vandladning sig pludseligt og voldsomt uden, at blæren behøver at indeholde ret meget. Det er ikke muligt at hæmme denne blæretømning. Den forekommer især hyppigt efter overgangsalderen.

Blandet stress/urgeinkontinens - Hos ca. 30 procent forekommer der en blanding af stress- og urgeinkontinens.

Generelt om behandling af inkontinensBækkenbunden udgøres af en gruppe muskler, som man ikke kan se, men de har meget stor betydning for et velfungerende liv. De har blandt andet betydning form at man kan holde tæt og et godt sexliv.
Muskler har behov for at blive brugt for at bevare deres styrke. Dette gælder alle muskler - også musklerne i bækkenbunden. Problemet er bare, at mange kvinder aldrig har hørt om deres bækkenbundsmuskler, før der eventuelt kan opstå problemer. Det sker ofte lige efter den første fødsel. Det sker som en nødvendighed, idet mange kvinder vil få problemer med inkontinens, hvis de ikke begynder at lave knibeøvelser. Tiden lige efter en fødsel er dog ikke optimal, idet det samtidig er samtidig er det tidspunkt, hvor det er sværest at føle musklerne i bækkenbunden. Der findes flere forskellige alternativer til bækkenbundstræning, her finder du nogle.

Det bedste ville være, hvis træningen af musklerne i bækkenbunden startede allerede i barndommen f. eks. som en naturlig del af gymnastikundervisningen i skolen. Musklerne i bækkenbunden aktiveres nemlig ikke automatisk, når man dyrker sport. Der er dog enkelte sportsgrene, hvor musklerne i bækkenbunden bruges konstant. Det er f. eks. tilfældet ved ridning.

Det er synd, at mange kvinder døjer med inkontinens, idet man hos mindst 70 procent kan opnå en bedring ved ganske enkle procedurer, og det er kun 17 procent, der har behov for at blive henvist til undersøgelse og behandling hos en specialist. mange kvinder er heller ikke klar over, at der findes hjælpemidler, som kan lette deres hverdag.

Behandling af stressinkontinensStressinkontinens er den hyppigste form for inkontinens, men samtidig også den, der er nemmest at behandle. Behandlingen går ud på at styrke musklerne, der lukker for urinrøret. Dette gøres ved at styrke bækkenbunden og mindske trykket på bækkenbunden. Bækkenbunden styrkes ved bækkenbundsøvelser. Trykket mindskes ved at fjerne årsagerne til et øget tryk. Det kan f. eks. være ved
- at tabe sig, hvis man er overvægtig
- at holde op med at ryge, hvis det giver en hoste
- at bekæmpe forstoppelse

Mange kvinder, der har passeret overgangsalderen, har også glæde af at få lokal østrogenbehandling i området ved hjælp af creme eller stikpiller.

BækkenbundstræningBækkenbundstræning udføres ved sammentrækning af musklerne i bækkenbunden uden brug af bugpressen. Der skal udføres mange sammentrækninger dagligt. Nogle steder anføres det, at det er nok med f. eks. 20 gode knib á 6-8 sekunders varighed to til tre gange dagligt. Andre anfører, at man skal udføre 100-160 knib daglig.

Træning af muskler tager tid. Derfor skal man også være opmærksom på, at man skal have trænet i mindst tre måneder, før man kan mærke en effekt. Det kan dog tage meget længere tid, før den fulde effekt viser sig. Man skal desuden være opmærksom på, at knibeøvelserne skal udføres resten af ens liv, idet musklerne ellers igen bliver slappe.

Mange kvinder er i tvivl, om de udfører knibeøvelserne korrekt. Og med god grund idet undersøgelser har vist, at omkring halvdelen af alle kvinder ikke laver dem korrekt. Man kan dog kontrollere, om man laver dem korrekt ved at anbringe to fingre i skeden. Når man laver knibeøvelserne korrekt, skal man kunne mærke muskelspændingen i skeden.

Hjælpemidler - Vaginalvægte.Dette er et hjælpemiddel, der kan gøre det lettere at føle, hvornår man bruger sin bækkenbundsmuskulatur. Desuden stimulerer de musklerne i bækkenbunden til at trække sig sammen. Effekten er ikke afklaret. De vejer fra 20 til 100 gram. Vægten kan øges efterhånden som bækkenbunden bliver stærkere. dem finder du her.

Behandling af urgeinkontinensBehandlingen af urgeinkontinens er sværere end behandlingen af stressinkontinens. På grund af frygten for de ufrivillige og ofte voldsomme vandladninger vil nogle patienter søge at lade vandet ved enhver given mulighed. Herved vænner de sig til hyppige vandladninger, hvilket bevirker, at blæren aldrig når at blive ret meget fyldt. Behandlingen går ud på at vænne blæren til at blive mere fyldt og dermed opnå et længere tidsinterval mellem vandladninger. Det kan være nødvendigt nogle gange at bruge noget beskyttelse i form af bind.

Blæretræning - Ved træning af blæren er man nødt til at føre skema over sine vandladninger. Dette skal føres uafbrudt under træningen. Hvis skemaet eksempelvis viser vandladning for hver halvanden time i starten, tilstræbes de første dage herefter vandladning hver anden time. Vandladningstrang før to timer skal undertrykkes. Når dette er klaret i nogle døgn, øges intervallet til 2½ time stigende til tre til fire timer. Man bestræber sig på at opnå en normal vandladnings-hyppighed, der er op til syv gang om dagen og to om natten.

Fri fragt over 200 kr.

Til DAO PakkeShop & med DAO Hjemmelevering

14 dages fortrydelse

14 dages fortrydelsesret fra den dag du modtager varen.

Medlemsbonus

Du opsparer bonus hver gang du handler i shoppen.

Kundeservice

Kontakt os på tlf. +45 7199 9817 eller pr. e-mail info@med24.dk.

Få tilsendt rabatkoder & nyheder!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få adgang til eksklusive rabatkoder, kampagner, produktnyheder og eksperttips til en sund livsstil.