9 gode grunde til at inddrage Quinoa i dine kostvaner

Skrevet af


Superfoods er blevet et verdensomspændende fænomen, der trender blandt helsekredse, sportsudøvere, kendte og sågar hos den almene borger. Quinoa er på nuværende tidspunkt et af de mest velsete superfoods - Årsagen findes i quinoa frøenes helt fantastiske næringsindhold bestående af vigtige vitaminer, mineraler, proteiner, fedtsyrer samt meget mere!

Hvis du endnu ikke har begivet dig ud i planten og dens helt unikke egenskaber, så giver vi dig 9 gode grunde, hvorfor du bør inddrage Quinoa i dine kostvaner! 

Hvad er Quinoa?

Quinoa er et af verdens ældste afgrøder, der stammer fra en plante i Andesbjergene i Sydamerika. De har igennem tusindvis af år været en vigtig ernæringskilde for den omkringværende befolkning, og er nu igen blevet et kæmpe ernæringshit blandt verdens forbrugere.  

Et sundt alternativ

Quinoa frø er små frø, der både kan findes som lyse og sorte quinoa. Mange anvender frøene som et lækkert og berigende alternativ til ris, men det kan ligeledes anvendes i salater eller lign.

Quinoafrøet er derudover blevet en pioner indenfor sundhed grundet sit høje indhold af fibre, omega 3 fedtsyrer samt proteiner, der også er kendt som livets vigtige byggesten. Alle tre nærende dele har igennem årevis af forskning vist sig, at bidrage til kroppens fysiske sundhed og den naturlige balance på en helt unik vis.  

Quinoa næringsindhold

Næringsindholdet kan variere fra det ene produkt til det andet - Fælles er dog indholdet af de nyttige og nærende stoffer, der alle er essentielle for vores sundhed. Hvad angår kalorier anslås quinoa at indeholde omkring 377 kcal pr. 100 g.

9 fordele ved Quinoa

1. Bidrager til stabilt blodsukker og vedligeholdelse af vægten

Har du problemer med at holde blodsukkeret i balance? Så kan quinoa hjælpe dig på vej! Det høje indhold af essentielle næringsstoffer gør, at quinoa kan holde blodsukkeret stabil over en længere periode end ris, kartofler samt brød. Dette afhjælper desuden den søde tand, der ofte trænger sig på, når blodsukkeret bliver lavt.  

2. Undgå oppustethed

Mange oplever dagligt gener i forhold til oppustethed grundet følsomhed overfor gluten. Quinoa frøene er naturligt fri for gluten, og er derfor ikke med til at volde fordøjelsesproblemer, mavesmerter eller oppustethed, for dem, der inddrager meget gluten i kosten.  

3. Højt indhold af jern

Jern er et livsforudsættende mineral, idet det er ansvarligt for, at ilt kan blive transporteret rundt i kroppen. Quinoa besidder netop et højt indhold af jern, og kan desuden være en særlig god fødevare under menstruation samt graviditet, hvor der mistes en del jern. Blot 100 gram quinoa er nok til at opfylde 1/3 af dit daglige behov for mineralet. 

4. Fremragende kilde til protein for vegetarer samt veganere

Lever man kødfrit eller har man blot mange kødfrie dage, kan man opleve mangel på protein. Quinoa besidder en helt fremragende profil af aminosyrer, dobbelt så meget protein som ris og byg, og det er herfor en god vej til de vigtige byggesten.  

5. Bidrager til træning og fitness

Træner du ofte eller er du flittig anvender af det lokale fitnesscenter? Så er proteiner en ekstra vigtig kilde for dig! Quinoa er spækket med protein, der kan afhjælpe dine muskler, når de igen skal genopbygges efter træning.

Er du i gang med vægttab, skal du desuden huske, at det er vigtigt for kroppen at have proteiner, når muskelmassen skal opbygges, idet en større muskelmasse også er ensbetydende med en højere forbrænding.

Derudover findes magnesium i frøene, som netop er det mineral, der forsvinder gennem sved. Ydermere er den omega-3, der findes i frøene med til at mindske og lindre ømhed i sener og led. 

6. Proteinrig superfood

Protein er vigtig kilde for os alle - ligegyldig om vi træner, er en afslappet livsnyder eller lever kødfrit. Quinoa indeholder hertil et helt fantastisk proteinkompleks, der er bestående af alle de 9 essentielle aminosyrer, som kroppen ikke selv er i stand til at danne, men i stedet skal tilføres gennem kosten. 

7. Fyldt med antioxidanter

Især quercetin og kaempferol antioxidanterne dominerer i quinoa frø i koncentrerede mængder, der kan være større end hos de fleste bærtyper. Det er blandt andet på baggrund af antioxidanterne, at quinoa ifølge nyere undersøgelser har vist sig at besidde flere anti-inflammatoriske egenskaber.  

8. Tager hånd om dit hjerte

Indholdet af omega 3 bidrager blandt andet til at tage hånd om dit hjerte og booste blodets indhold af HDL-kolesterol, der også er kendt som det gode kolesterol, der menes at beskytte mod en række sygdomme. Som ekstra bonus er kostfibrene i frøene med til at sænke mængden af det dårlige kolesterol i blodet.  

9. Højt fiberindhold

En af de vigtigere fordele ved quinoa er også dets indhold af fibre. Hos de fleste quinoa frø er indholdet af kostfibre mere end dobbelt så højt end hos andre kerner. Kogt quinoa indeholder dog mindre fibre, idet frøene absorberer en del vand under kogning.

Kostfibre er både gode for fordøjelsen og bidrager til forebyggelsen af en række livsstilsygdomme.  

Opskrift med quinoa

Er du i tvivl om, hvorledes du kan gøre del i det fantastiske frø? Så hjælper vi dig på vej.

Der findes nemlig et hav af opskrifter med quinoa – Det skyldes ikke blot denne superfoods næringsprofil og de tilhørende egenskaber, men også den gode smag, der er blevet et kæmpe hit blandt mange.  Se blandt andet vores opskrift på en sprød avocado- og quinoasalat!

Quinoa kogning og tilberedning

Quinoa adskiller sig ikke meget fra ris, når det skal tilberedes – der skal nemlig lige så meget vand til, og kogetiden er nogenlunde den samme. Inden kogning skylles frøene dog grundigt, da de har et højt indhold af saponiner (nogle producenter har dog fjernet dette lag), der er plantens beskyttelse, men som er usund for kroppen og smager bittert.

Med henhold til quinoas kogetid, bør de koge i ca. 10 min. Ligeledes bør frøene hvile i 10 min. Efter hvile er quinoaen klar som tilbehør til alt fra kød og fisk til salater, supper og dressing. Mange laver blandt andet quinoa grød samt quinoa salat.  

Mexicansk gryderet med quinoa

Gryderetter er et stort hit i de fleste hjem, da det smager dejligt, kan varieres i uendeligheder og passer sig selv. Gryderetten har en mild, men fyldig og spændende smag, der passer til hele familien. Denne version er lavet med kylling, men man kan også bruge hakket oksekød/kylling. Retten kan selvfølgelig også laves uden kød og fungerer stadig fint!

Denne gryderet er mexicansk og det hele koges i samme gryde, og er færdig på under 30 minutter - NEMT!

Til 4 portioner skal du bruge:
Forberedelse:
2 dl sorte bønner
2,5 dl vand

Til panden:
Lidt olie til stegning
2 fede hvidløg
1 jalapeno, hakket
600 g kyllingfilet skåret i tern
2,5 dl quinoa
1 bullionterning (grøntsags)
1 dåse hakkede tomater
1 rød peberfrugt i tern
1 avocado i tern
2,5 dl mais

Krydderier:
½ tsk spidskommen
¼ tsk koriander
1 tsk chilipulver
Salt og pepper

Forberedes på forhånd:
Læg bønnerne i vand i mindst 12 timer, og gerne natten over.
Skift vandet og kog dem i ca. 1 time. Hvis du ikke har så meget tid, kan du fint erstatte med bønner på dåse. Disse fra Urtekram er forkogte og klar til brug - Find dem her.

Fremgangsmåde:
Varm olie på panden. Brun hvidløg og jalapeno i ca. 1 minut. Tilføj kyllingen og steg til den er gyldenbrun.

Tilføj quinoa, vand, grøntsagsbullion, tomat, bønner og majs. Rør rundt og tilsæt krydderierne spidskommen, koriander og chili. Smag til med salt og peber.

Lad det småkoge under låg i ca. 20. minutter til quinoaen er kogt. Top med avocado og server med det samme. 

Køb quinoa hos Med24.dk

Når det kommer til lækre og sunde opskrifter på naturlige superfoods, er det svært ikke at kaste sig ud i et alternativ til sin sædvanlige madlavning. Du kan nemt og enkelt blive klog på den velsmagende og sunde fødevare ved selv at udforske frøene og inddrage dem i din madlavning. Du kan finde et sortiment af kundernes fortrukne quinoa lige her eller se hele udvalget af mad & drikke her!

Fri fragt over 200 kr.

Til DAO PakkeShop & med DAO Hjemmelevering

14 dages fortrydelse

14 dages fortrydelsesret fra den dag du modtager varen.

Medlemsbonus

Du opsparer bonus hver gang du handler i shoppen.

Kundeservice

Kontakt os på tlf. +45 7199 9817 eller pr. e-mail info@med24.dk.

Få tilsendt rabatkoder & nyheder!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få adgang til eksklusive rabatkoder, kampagner, produktnyheder og eksperttips til en sund livsstil.