Luk

Medlemsbonus

Du anvender din bonus på siden "ordreoversigt", som kommer lige før betalingssiden. Totalbeløbet for din ordre vil straks blive opdateret. Se nedenstående udsnit af siden. 

Se nedenstående eksempel


Gå til kurven
Medlemsklubben Få gratis vareprøver og 5% bonus

Lus og luseæg

Hvordan fjerner man lus og luseæg?

 


De fleste forældrer har oplevet, at deres barn er kommet hjem fra skolen md seddel om, at der nu igen er lus i klassen, fritidsordningen osv. 
Tidligere blev det betragtet som værende pinligt og skamfuldt at have lus, men i dag ser man mere let på det, da alle næsten har prøvet at have lus inden for dørene. Der findes mange forskellige produkter til både forebyggelse og behandling af lus.


Indhold

 


Hvad er lus?

Der findes tre lusearter, som lever på mennesker: Hovedlusen, kropslusen og fladlusen.
Rigtige lus er blodsugende pattedyr. Hver enkelt luseart har tilpasset sig et bestemt ”værtsdyr" f.eks. menneske og kan kun leve på det.


Hvordan ser hovedlus og deres æg ud?

 

Voksne lus er mellem 2-3 mm. Hunnerne er ofte større end hannerne og lever også i længere tid. De nyudklækkede lus kan være mindre end 1 mm. og derfor kan de være meget svære at se.
Lus har 3 ben på hver side af kroppen. Lud har ikke vinger og kan derfor hverken hoppe eller lyve. Lus kan tage farve efter håret de lever i. Derfor kan farven på lusene variere meget. Lus kan også være meget mørke, dette er tit lige efter de har suget blod. Her kan du se størrelsen og udseendet på lus:

Luseæg er ca. 0,8 mm lange og sidder fast til hårene helt nede ved hovedbunden. De nylagte, levende luseæg sidder ofte helt inde ved hårrødderne, hvor de tomme luseæg sidder lidt længere nede på hårstrået. De tomme luseæg vil fremstå hvide og flade, hvor de nylagte luseæg vil være hvidgule.
Hvis man finder sorte luseæg betyder det at lusen inden i ægger er dødt.

Hvordan lever hovedlus, og hvor længe varer deres udvikling?

Hovedlusene befinder sig der hvor de trives aller bedst - nemlig helt nede ved hårrødderne. Her er der ca. 30 grader, som er en ideel temperatur for hovedlus at leve i. Her er samtidig en høj luftfugtighed og nem adgang til at suge blod.
Mange forbinder lus med noget uhygiejnisk, men faktisk er hovedlus ligeglade med om håret er nyvasket eller ej.

Fra ægget lægges helt nede ved hovedbunden til at det klækker, tager det ca. 6-9 dage. Den nyklækkede lus skifter hud 3 gange inden den er fuldvoksen. Efter 30 dage er lusen fuldvoksen. Fra det øjeblik ægget klækkes, begynder lusen at suge blod. Fra lusen er fuldvoksen kan den leve i op til 3 uger. Hver dag vil den lægge 5-8 æg.

Hvilke gener er der ved hovedlus ?

Man har ikke kendskab til, at hovedlus kan overføre sygdomme. Det er sjældent, at der er mere end nogle få voksne lus i håret, og den eneste gene vil være kløe. Kløe og irritation af hovedbunden skyldes et stof, som lusene spytter ned i såret, så blodet ikke størkner. Mange lus eller hyppig smitte kan medføre sår og infektioner i hovedbunden, som eventuelt skal behandles hos lægen.

Nogle mennesker er måske flove over lus i familien, hvilket der ikke er nogen grund til. Tilste-deværelsen af lus har ingen forbindelse med manglende hygiejne eller rengøring, og det er vigtigt med åbenhed fra de smittede personer, hvis man vil lusene til livs.

Hvordan smitter hovedlus?

Tæt kontakt mellem hoveder er den eneste måde lus kan smitte på.
Da lus hverken kan flyve eller hoppe, er det nødvendigt at der er en fysisk kontakt mellen 2 personer.
Det er ofte børn der er smittet med lus. Dette er sandsynligvis fordi har en anden adfærd end voksne der gør, at de kommer tættere på hinanden.

Flere undersøgelser tyder på, at det oftest er piger der får lus.  Dette er på grund af hårlængden. Børn med kortere hår får dog også lus og kun hvis håret er kortere end 0,5 mm. er man sikker på ikke at blive smittet med lus.

Hovedlus kan leve i op til 48 timer, hvis de kommer væk fra hovedbunden. Overlevelsestiden afhænger af temperatur, fugtighed, og hvornår de sidst har spist. Lus, der falder ud af håret, vil dog hurtigt blive svækket på grund af udtørring og mangel på føde.

Hvi man deler børster, kamme eller lign. kan det også smitte med lus.

Da lus kun kan leve på mennesker og ikke hunde, katte osv. udgør familiens kæledyr ingen form for smittefare.

Det er vigtigt at man vasker dyner, sengetøj, bamser og lign. ved konstatering af lus. Ligeledes anbefales det også at man fryser b.la. hårbørster for at dræbe eventuelle lus.

Kan hovedlus forebygges?

Den eneste forebyggelse mod smittespredning er regelmæssigt (en gang om ugen) at rede håret igennem med tættekam og straks iværksætte en behandling og give besked til omgangskredsen, hvis der findes lus. På denne måde opdages eventuelle lus hurtigt, smitten begrænses, og sandsynligheden for at blive smittet igen på et senere tidspunkt mindskes.

Hvordan konstateres hovedlus?

Der kan gå mange uger fra, at en person bliver smittet til at de begynder at klø og vise symptomer på lus. I den periode kan personen nå at smitte mange andre, og kløen er derfor en dårlig målestok for, om man har lus eller ej. Børn i alderen 3–10 år bør derfor regelmæssigt (ideelt en gang om ugen) undersøges for lus. Får forældrene besked fra skole, institution, legekammerater eller andre om, at der er fundet lus i den nærmeste omgangskreds, bør man altid uanset alder undersøge barnet, også selvom familien aldrig har haft lus før.

Lus konstateres ved at håret rede igennem med en tættekam fra hovedbunden til hårspids. Tættekammen kan med fordel tørres af i et hvidt stykke køkkenrulle eller bankes af på et hvidt underlag. På den måde kan man se om man har fanget noget.

Finder man luseæg i håret, bør man undersøge resten af håret grundigt for levende lus. Finder man levende lus er det nødvendigt at man med det samme begynder behandling og tjekker resten af familiens medlemmer, samt giver skole eller institution besked om dette.

Det er kun personer med levende lus, der skal behandles. Er man i tvivl, om en person har lus, må man undersøge vedkommende grundigt de næste par dage. Er der lus i den nærmeste omgangskreds, bør undersøgelsen gentages ofte, indtil smitterisikoen er væk.

Sådan fjerner du lus 

Finder man lus kan man behandle med b.la lusebekæmpelsesmidler eller på følgende måder:

Tættekam til behandling mod hovedlus.

Kæmning er en effektiv, billig og uskadelig metode til at fjerne lus med, der kan anbefales til behandling mod hovedlus. For at metoden skal være effektiv nok, kræver det dog, at man er meget omhyggelig, og at kæmningen gentages hver anden dag i en periode på 14 dage.

Oliekuren

Denne kur går ud på at kæmme håret igennem, efter at det har været smurt ind i olie.

Lusemidler – naturlige

Man kan købe en række forskellige naturlige midler mod lus, der ofte er baseret på planteolier. De fleste er ikke testet i kliniske afprøvninger, så reelt ved man intet om, hvorvidt de virker. Enkelte af dem, bl.a. ”Gå-væk-lus”, har påvist en effekt i kliniske tests.


Tilmeld dig vores nyhedsbrev!
Vind et gavekort til Med24.dk på 500 kr.
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og deltag i
konkurrencen om et gavekort på 500 kr.